Zaradi požara odredili evakuacije in prepovedali plovbo po turški morski ožini

Svet 22. Avg 202320:20 0 komentarjev
Gurkan Duzenli/via REUTERS

Zaradi gozdnega požara v bližini turističnega mesta Canakkale so turške oblasti danes preventivno prepovedale plovbo proti severu po morski ožini Dardanele. Ta povezuje Egejsko in Marmarsko morje, plovba proti jugu pa je za zdaj še možna. Zaradi požara so evakuirali tudi prebivalce šestih vasi v okolici Canakkaleja.

Turške oblasti so danes zaradi gozdnega požara v bližini turističnega mesta Canakkale preventivno prepovedale plovbo proti severu po morski ožini Dardanele, ki povezuje Egejsko in Marmarsko morje, medtem ko je plovba proti jugu za zdaj še možna. Ob tem so zaradi požara evakuirali tudi prebivalce šestih vasi v okolici Canakkaleja.

“Vse svoje sile smo usmerili v zaščito mesta Canakkale. Dobra novica je, da se zdi, da vetrovi pihajo stran od središča mesta,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal turški minister za kmetijstvo Ibrahim Yumakli.

Televizijski posnetki so prikazovali oblake gostega dima, ki so se valili nad mestom Canakkale. Turška televizija NTV je poročala, da se požar že približuje bolnišnici in univerzitetnemu kampusu.

Gurkan Duzenli/via REUTERS
Gurkan Duzenli/via REUTERS
Gurkan Duzenli/via REUTERS
Gurkan Duzenli/via REUTERS
Gurkan Duzenli/via REUTERS

Na terenu 10 letal in 26 helikopterjev

Lokalne oblasti so zaradi požara preventivno zaprle več avtocest in na prizorišče poslale 10 letal in 26 helikopterjev, da bi pomagali pogasiti plamene.

Turško ministrstvo za promet medtem za zdaj ni pojasnilo svoje odločitve, da v morski ožini Dardanele zapre ladijski promet v smeri proti severu, medtem ko promet v smeri proti jugu ostaja odprt.

“Opozorili smo vlačilce na območju ožine Dardanele, da bodo morda morali posredovati, če bi požar dosegel obalo,” je ministrstvo zapisalo v izjavi, ki jo je objavila turška tiskovna agencija Anadolu.

Turčija se letos znova sooča z gozdnimi požari, podobno kot večina držav v Sredozemlju. Izjemno uničujoči požari so po južni in zahodni obali Turčije pustošili pred dvema letoma in zahtevali najmanj devet življenj, uničenih je bilo več kot 200.000 hektarjev gozdnih površin, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!