Zaradi ruskih vohunskih mrež v Avstriji sklican svet za nacionalno varnost

Svet 01. Apr 202417:44 2 komentarja
Karl Nehammer
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijski kancler Karl Nehammer je sklical svet za nacionalno varnost. Svet bo zasedal predvidoma 9. aprila, povod pa je sum vohunjenja nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta, ki so ga aretirali v petek. "Ustaviti je treba ruske vohunske mreže, ki ogrožajo Avstrijo," je dejal kancler.

Nehammer je na novinarski konferenci dejal, da poskušajo ruske vohunske mreže avstrijsko nacionalno varnost ogroziti z “infiltracijo v politične stranke in mreže ter izkoriščanjem slednjih”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ott je bil uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN).

Ott se je nazadnje pojavljal v medijih v povezavi z bivšim članom uprave propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Janom Marsalekom, ki naj bi mu pomagal vzpostaviti vohunsko celico za Rusijo znotraj BVT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ott v preiskovalnem priporu

Ott naj bi skupaj z drugim bivšim uslužbencem BVT pridobival informacije za Marsaleka oziroma Rusijo, pri čemer se je opiral na svoje pretekle dejavnosti kot agent obveščevalne službe in policijski ataše v Italiji. Po poročanju nemške revije Spiegel je šlo za informacije o novinarjih, ki živijo v Evropi, in kazahstanskem opozicijskem politiku. Ott je sicer v intervjuju za Spiegel vse očitke na njegov račun zanikal.

Otta avstrijske oblasti preiskujejo že vrsto let, obtožen pa je različnih kaznivih dejanj. Za dunajsko državno tožilstvo je bilo zdaj kot kaže na voljo dovolj dokazov, da je zanj izdalo nalog za aretacijo, poroča APA.

Deželno sodišče na Dunaju je Ottu v nedeljo odredilo preiskovalni pripor. Ott je sicer vse obtožbe zanikal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje