Dopust se lahko nadaljuje: na križarki ni razsajala kolera, ampak trebušna gripa

Svet 26. Feb 202411:23 > 17:20 0 komentarjev
Ameriška križarka Norwegian Dawn
Foto: PROFIMEDIA

Počitnice na luksuzni ladji, ki jo je v jugozahodnem Indijskem oceanu doletela karantena, se lahko nadaljujejo. Pri 15 potnikih, ki so imeli želodčne težave, namreč niso potrdili kolere ampak le trebušno gripo. Več kot 2.000 potnikov se tako lahko mirno izkrca na Mavriciju.

Približno 3.000 potnikov in osebja na ameriški križarki Norwegian Dawn je močno razburila novica, da so jim zaradi suma na kolero pri 15 potnikih z želodčnimi težavami odredili karanteno. Sedaj se je izkazalo, da potniki niso imeli kolere ampak le trebušno gripo oziroma gastroenteritis, poroča BBC. Kot dodajajo, se je zdravstveno stanje 15 obolelih na ladji izboljšalo.

Oblasti otoka Mavricij, kjer se ladja nahaja, so sedaj odobrile privez ladje in izkrcanje potnikov, ki jih bodo zdravstveni delavci ob tem na hitro pregledali. Vplutje v pristanišče so pred tem zaradi zdravstvenega tveganja zavrnili, enako pa so storili tudi na francoskem otoku Reunion.

Potniki, ki so imeli želodčne težave, so o njih začeli poročati po obisku Južnoafriške republike. Oblasti na Mavriciju so glede na njihove simptome sumile, da imajo morda kolero, ki je pred kratkim izbruhnila v Afriki. Po podatkih afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so prav v Južni Afriki v zadnjih dveh letih zabeležila 1.076 primerov kolere, ki je zahtevala najmanj 47 življenj.

Križarka Norwegian Dawn je 13. februarja pot začela v Miamiju, obiskala je Madagaskar, po zapletu s sumom na kolero pa bo pot nadaljevala po otokih v Indijskem oceanu. Na ladji je po poročanju portala britanske javne televizije 2.184 potnikov in 1.026 članov posadke. Kot so za BBC povedali nekateri potniki, se vzdušje na krovu kljub karanteni ni pretirano poslabšalo. “Še vedno smo uživali na bazenu, predstavah in v baru,” je povedala ena od potnic.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in prek onesnaženih rok. Čeprav lahko človek zaradi kolere umre v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki, je pred časom opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

Kolera se lahko zdravi tudi s cepivom, a proizvodnja tega za farmacevtska podjetja ni privlačna, saj v bogatih državah za cepivo ni trga. Letos so tako države potrebovale več kot 18 milijonov odmerkov cepiva, a ga je bilo na voljo le osem milijonov, so še opozorili v WHO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!