Zaradi suše mestoma presahnila tretja najdaljša reka na svetu

Svet 22. Avg 202218:29
Delite:
Suša na Kitajskem, presahla reka Jangce
Foto: Thomas Peter/REUTERS

S sušo se spopadajo tudi na Kitajskem, kjer je močno upadla gladina reke Jangce, tretje najdaljše reke na svetu. Suhe so tudi struge drugih rek, kar pa povzroča ogromne težave pri oskrbi z elektriko. Zaradi omejitvenih ukrepov, s katerimi želijo omejiti porabo, so proizvodnjo začasno ustavila številna podjetja.

Vročinski valovi in suša pestijo Kitajsko že vse poletje. Zaradi dolgotrajne vročine so oblasti pred časom izdale rdeče, zaradi suše pa oranžno opozorilo. Suša je že prizadela poljščine, mestoma pa so presahnile tudi številne reke. Med njimi je tudi reka Jangce, ki je tretja najdaljša na svetu. Kot poroča Guardian, je pretok reke za več kot 50 odstotkov pod dolgoletnim povprečjem, kar je v spodnjem toku že onemogočilo rečni promet.

Nizka gladina reke Jangce je v bližini mesta Čongčing razkrila potopljeni otok, na katerem so postavljeni trije budistični kipi, ki naj bi bili stari 600 let, poroča CNN. Podobne potopljene zanimivosti so se na suhem znašle tudi drugod po Evropi.

Suša na Kitajskem, budistični kipci ob reki Jangce
Foto : Thomas Peter/REUTERS

Nizki pretoki rek so močno omejili tudi proizvodnjo elektrike, saj številne hidroelektrarne ne delujejo. Situacija je zelo kritična v provinci Sečuan, pomembnem viru električne energije za vso državo, kjer več kot 80 odstotkov elektrike dobijo iz hidroelektrarn. Kot poroča Guardian, se je količina vode, ki priteka k sečuanskim hidroelektrarnam, prepolovila, potreba po elektriki pa se je na tem območju povečala za 25 odstotkov. S podobnimi težavami se spopadajo tudi drugod na jugu Kitajske.

Lokalne oblasti so zato sprejele določene ukrepe za zmanjšanje porabe elektrike. V pokrajini Čongčing, kjer so prejšnji teden izmerili 45 stopinj Celzija, bo od ponedeljka več kot 500 nakupovalnih centrov delalo po skrajšanem urniku. Ponekod so že omejili hlajenje stavb, na ulicah nekaterih mest pa so izklopili razsvetljavo in zaslone z oglasi.

V provinci Sečuan pa omejitve veljajo tudi v industriji. Nekatera podjetja so proizvodnjo ustavila že prejšnji teden, zaprta pa naj bi ostala tudi ta teden. Med podjetji, ki so vrata začasno zaprla, naj bi bil tudi CATL, ki proizvaja baterije za ameriško podjetje Tesla. Druga podjetja delujejo v omejenem obsegu, po poročanju lokalnih medijev pa bodo začasno ustavljeni tudi nekateri infrastrukturni projekti. S temi ukrepi želijo na Kitajskem privarčevati čim več električne energije, dokler sušne razmere ne popustijo. Napovedi sicer kažejo, da naj bi se suho in vroče vreme nadaljevalo tudi septembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar