Zaradi transakcij sankcioniranega ruskega glasbenika obsojeni štirje bančniki

Svet 30. Mar 202316:21 1 komentar
Sergej Roldugin
PROFIMEDIA

V Švici so bili štirje bančniki obsojeni v povezavi s transakcijami ruskega glasbenika Sergeja Roldugina, ki naj bi bil tesno povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V Kremlju povezave s predsednikom sicer zanikajo in jih označujejo za putinofobijo.

Na sodišču v Zürichu so bili zaradi opustitve dolžne skrbnosti pri transakcijah v vrednosti okoli 30 milijonov frankov obsojeni štirje bančniki.

Transakcije je med letoma 2014 in 2016 opravil ruski klasični glasbenik Sergej Roldugin, ki je tesno povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in je tudi na seznamu sankcioniranih oseb, poročajo mediji.

Sodba züriškega okrožnega sodišča proti četverici, trem Rusom in enemu domačinu, katerih identiteta ni bila razkrita, sicer še ni pravnomočna, gre pa za uslužbence švicarske podružnice ruske Gazprombank, finančne veje plinskega velikana Gazprom.

Sodišče jim je izreklo pogojne denarne kazni v višini več sto tisoč frankov, medtem ko je tožilstvo zahtevalo sedemmesečne pogojne zaporne kazni, poročajo tuji mediji.

Roldugin, sicer čelist, je po navedbah tožilstva prek dveh bančnih računov pri omenjeni podružnici opravil za okoli 30 milijonov frankov transakcij, štirje bančniki pa so mu pri tem pomagali, ne da bi skladno s švicarsko zakonodajo opravili dolžno skrbnost in skušali ugotoviti resničnega imetnika denarja. Po pravilih o preprečevanju pranja denarja je treba namreč v primeru dvomov izvedbo transakcij ustaviti.

Roldugin velja za Putinovega tesnega prijatelja, je tudi boter najstarejše hčerke ruskega voditelja. Švicarske oblasti so ga tako označile za Putinovo denarnico, tožilci pa so trdili, da sam nikakor ne more biti imetnik milijonov, s katerimi je operiral.

Vladimir Putin
Mikhail Metzel/REUTERS

Sama obtožnica se ni ukvarjala s tem, kdo je dejanski lastnik denarja, je pa vseeno nakazala, da Putin, čigar uradni letni dohodek je le okoli 100.000 evrov, razpolaga z velikanskim premoženjem, ki ga upravljajo njemu bližnje osebe.

V Kremlju o putinofobiji

V Kremlju medtem vztrajno zanikajo, da je Rolduginovo denarno bogastvo povezano s Putinom, in to označujejo za putinofobijo. Obramba četverice je po drugi strani trdila, da je povsem možno, da je Roldugin bogat sam po sebi, ker je pač v krogu Putinovih najtesnejših zaupnikov.

Roldugin je sicer tudi na seznamu ruskih oseb, proti katerim zaradi ruske agresije na Ukrajino veljajo finančne sankcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje