Zaradi vojne v Ukrajini 500 dodatnih vojakov EUFOR v BiH

Svet 24. Feb 202213:50 > 01. Mar 2022 14:18 0 komentarjev

Okrog 500 rezervistov mednarodne misije EUFOR, ki so stacionirani izven Bosne in Hercegovine (BiH), bodo v prihodnjih dveh tednih razporejeni v tej državi, je napovedal vodja delegacije EU v BiH Johann Sattler. S tem želijo utrditi stabilnost v državi.

“Poslabšanje varnostne situacije na mednarodni ravni bi lahko povzročilo nestabilnost tudi v Bosni in Hercegovini. Razporejanje teh čet je previdnostni ukrep, katerega cilj je krepitev stabilnosti v državi,” so po poročanju N1 BiH sporočili iz mednarodne misije EUFOR. Rezervisti naj bi zagotavljali podporo bosanskim institucijam pri ohranjanju varnosti in stabilnosti, s potezo pa naj bi EU poslala tudi sporočilo o tem, da je odločena ohraniti stabilnost v BiH.

“To je smiselna in ustrezna poteza, ki odraža brezkompromisno predanost EU in EUFOR glede zagotavljanja ozemeljske integritete in suverenosti BiH,” so še navedli pri EUFOR.

Pripadniki EUFOR so sicer v BiH prisotni že od leta 2004. Po poročanju N1 BiH jih je v državi trenutno okrog 600, z dodatnimi enotami, ki jih tja pošiljajo zdaj, jih bo skupaj 1100. Vojaki prihajajo iz Avstrije, Romunije, Slovaške in Bolgarije.

Po oceni EUFOR sicer neposredne grožnje varnosti in stabilnosti trenutno ni. “Situacijo pozorno spremljamo in po potrebi lahko zagotovimo dodatne enote,” so še sporočili.

Da bi ukrajinska kriza lahko pomenila zaostritev razmer tudi na Zahodnem Balkanu, je pred dnevi opozoril tudi diplomat Marko Makovec.

“V tem trenutku imamo v BiH resno politično krizo, verjetno najhujšo po Daytonu,” je ocenil Makovec. “Ko je pozornost namenjena odnosom med Evropo in Rusijo ter reševanju tenzij v Ukrajini, Republika srbska ocenjuje, da lahko izkoristi priložnost in zase pridobi pristojnosti, ki so jih med 2000 in 2004 prenesli na državno raven. To je za stabilnost BiH izredno nevarno,” je še dejal Makovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!