Zatišje pred veliko nevihto? To bi bil veliko hujši škandal od afere Katargate

Svet 30. Mar 202408:59 11 komentarjev
Evropski parlament
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/BOBO

"Obtožbe, da so bili poslanci Evropskega parlamenta plačani za promocijo ruske propagande, ki želi destabilizirati evropsko demokracijo, bi lahko bile resnejše kot Katargate. Ne le, da bi moral Parlament nemudoma preiskati te obtožbe, temveč bi moral končno uvesti prave reforme za izkoreninjenje te kulture nekaznovanosti, ki se je predolgo razraščala. Če se to na predvečer najpomembnejših volitev v zgodovini EU ne bo spremenilo, bo demokracija EU še naprej ogrožena," pravi direktor Transparency International EU.

Po tem, ko je Češka zaradi domnevnega širjenja ruske propagande v EU uvedla sankcije proti spletenemu portalu Voice of Europe s sedežem v Pragi, in ko je belgijski premier Alexander de Croo dejal, da so nekateri evropski politiki za sodelovanje s portalom in za širjenje ruske propagande  iz Rusije prejeli celo plačilo, je razpoloženje v Bruslju takšno, kot je zatišje pred veliko nevihto.

Vsi čakajo, ali se bo to potrdilo. In če se bo, bo izbruhnil škandal, ki bi bil še veliko večji od zloglasne afere Katargate.

Zdaj so se oglasili tudi v Transparency International EU. Evropsko unijo so pozvali k takojšnji preiskavi obtožb o širjenju ruskega vpliva v Evropskem parlamentu.

Direktor te organizacije Nick Aiossa je zapisal: “Te obtožbe, da so bili poslanci Evropskega parlamenta plačani za promocijo ruske propagande, ki želi destabilizirati evropsko demokracijo, bi lahko bile resnejše kot Katargate. Ne le, da bi moral Evropski parlament preiskati te obtožbe, temveč bi moral končno uvesti prave reforme za izkoreninjenje te kulture nekaznovanosti, ki se je predolgo razraščala.”

Evropski parlament se namreč še vedno spopada s korupcijskim škandalom Katargate, zaradi katerega je bilo aretiranih več evropskih poslancev, preiskovalci pa so zasegli tudi skoraj 1,5 milijona evrov domnevnih podkupnin iz Katarja.

Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist teh dveh držav.

Transparency International EU opozarja, da se EU še vedno ni resno lotila reform in sprememb, ki bi preprečevale korupcijo. In dodajajo: “Če se to na predvečer najpomembnejših volitev v zgodovini EU ne bo spremenilo, bo demokracija EU še naprej ogrožena.”

Voice of Europe je v preteklosti objavil intervjuje tudi z nekaterimi predstavniki SDS, ki pa po navedbah stranke za nastop tem v mediju niso prejeli plačila.

Kot je razvidno s spletne strani SDS, so intervjuje za omenjeni portal v preteklosti podali predsednik stranke Janez Janša, nekdanji vodja njegovega kabineta Peter Šuhel in evropski poslanec Milan Zver. Pogovor s slednjim je bil objavljen konec januarja. Spletna stran portala Voice of Europe ne obstaja več.

“Kot ste lahko tudi sami zasledili, je predsednik SDS v intervjuju, ki ga omenjate, med drugim govoril tudi o tem, da je zahodna podpora ključnega pomena za Ukrajino, in opozoril, da bi pomoč Ukrajini morala biti bolj obsežna, da bi Ukrajina lahko uspešno zaščitila svoje ozemlje. Prav tako je kritično spregovoril tudi o državah, ki kljub sankcijam trgujejo z Rusijo,” so sporočili iz službe za odnose z javnostmi SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje