Kdo je Ajman al Zavahiri, človek, ki je pomagal načrtovati 9/11

Svet 02. Avg 202208:45 > 10:58 0 komentarjev
Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Ajman al Zavahiri, ki ga je ubila ameriška Cia, je veljal za režiserja terorističnih napadov 11. septembra v ZDA leta 2001. Ob tem naj bi vodil in stal za vsemi ključnimi terorističnimi napadi, ki jih je izvedla Al Kaida. Dolga leta je bil desna roka Osame bin Ladna in je z njim vodil teroristično vojno proti ZDA in njihovim zaveznikom.

Ajman al Zavahiri, ki so ga včeraj ubile ameriške sile, je bil rojen v Kairu, kjer se je izšolal za očesnega kirurga. Prihajal je iz precej premožne družine. Njegov stric je bil eden prvih generalnih sekretarjev Arabske lige, dedek pa je bil veliki sunitski mufti. Že zelo zgodaj so ga navduševali radikalni zapisi egipčanskega islamista Sayyida Qutba, ki je učil, da so arabski režimi “neverni” in da jih je treba zamenjati z islamsko vladavino.

Pri 15 letih se je pridružil organizaciji Muslimanski bratje, leta 1973 pa se je priključil na novoustanovljeni skupini Egiptovski islamski džihad. Dolga leta si je prizadeval za strmoglavljenje takratne egiptovske vojaške diktature. Pripadniki Islamskega džihada so leta 1981 izvedli atentat na predsednika Anvarja al Sadata, po dogodku pa so aretirali 300 islamistov, med njimi tudi al Zavahirija. Čeprav mu nismo mogli dokazati sodelovanja v atentatu, so ga obsodili na tri leta zapora zaradi nezakonite posesti orožja. V zaporu naj bi ga mučili, zaradi česar je postal še bolj radikalen in nasilen.

Bin Laden finančnik, al Zavahiri ideolog in strateg

Po izpustitvi iz zapora je zapustil Egipt in odšel v Afganistan, kjer je spoznal Osamo bin Ladna in tako se je začela njuna skupna pot. Bin Laden je bil vodja in finančnik, nekdanji egiptovski zdravnik al Zavahiri pa ideolog in strateg. Združila sta moči v teroristični skupini v Al Kaida. Al Zavahri je bil od leta 1998 bin Ladnov namestnik.

Vloga al Zavahirija je bila ključna za obračanje džihadističnega gibanja proti ZDA. Skupaj sta načrtovala enega najhujših terorističnih napadov v ZDA leta 2001, ko so člani Al Kaide ugrabili več letal in jih preusmerili v stolpnici WTC v New Yorku, eno letalo pa je zadelo Pentagon v Virginiji.

71-letni al Zavahiri velja za režiserja 11. septembra, napadov na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji ter napada na ameriško vojaško ladjo Cole v Adenskem zalivu. FBI je za informacije o al Zavahiriju postavil enako ceno kot za bin Ladna – 25 milijonov dolarjev, uvrščen pa je bil na listo najbolj iskanih teroristov na svetu.

Po napadih je Bin Laden postal ameriški sovražnik številka ena, vendar napadov verjetno nikoli ne bi mogel organizirati brez svojega namestnika al Zavahirija.

Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Leta 2011 prevzel Al Kaido

Medtem ko je bin Laden Al Kaidi zagotovil karizmo in denar, je al Zavahiri prinesel taktične in organizacijske sposobnosti, potrebne za urjenje borcev in ustanavljanje mreže celic po vsem svetu, piše Guardian. “Bin Laden se je vedno zgledoval po njem,” je dejal strokovnjak za terorizem Bruce Hoffman z univerze Georgetown.

Po terorističnih napadih leta 2001 se je bin Laden večinoma skrival, v ospredje pa je stopil al Zavahiri, ki je postal javni obraz organizacije in v svet pošiljal video sporočila z nagovori. Guardian ga opisuje kot izredno skrivnostnega in razdiralnega ter pretirano nagnjenega k nadzoru. “Sovražnike” je iskal tudi znotraj tabora, v svojih pridigah pa je značilno žugal s prstom.

Po tem, ko so Američani leta 2011 ubili bin Ladna, je al Zavahiri prevzel vodenje Al Kaide. Tri mesece po smrti dolgoletnega vodje ene najbolj znanih terorističnih organizacij je al Zavahiri dejal, da se Džihad proti ZDA “ne konča s smrtjo poveljnika ali voditelja.” Al Kaida je v naslednjih letih začela izgubljati moč med terorističnimi organizacijami in islamskimi skrajneži, primat pa je prevzela Islamska država.

CIA je bila sicer že dvakrat blizu temu, da bi ujela al Zavahirija. Leta 2003 so pridobili več informacij o njem, leto kasneje pa so ga skoraj ujeli. Nato so se mu še enkrat približali leta 2009, ko jih je na napačno sled speljal dvojni agent, ki se je nato razstrelil in ubil sedem uslužbencev Cie.

Egiptovski zdravnik je vodil ustanavljanje avtonomnih podružnic organizacije po celotni regiji. Al Kaida je imela neposredno vlogo pri napadih na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki, Aziji in v Evropi, vključno z bombnimi napadi na vlake v Madridu leta 2004 in terorističnimi napadi leto kasneje v Londonu, ko so sprožili več bomb na vlakih podzemne železnice in avtobus.

Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA
Ajman al Zavahiri Ajman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!