Žbogar o humanitarni katastrofi v Gazi: “Ljudje umirajo, ko pobirajo pomoč”

Svet 25. Apr 202407:26 1 komentar
Foto: Bor Slana/BOBO

Varnostni svet Združenih narodov je v sredo ponovno razpravljal o katastrofalnem humanitarnem položaju v Gazi. Poudarili so, da morajo vse strani v spopadih omogočiti nemoteno dostavo pomoči. "Ljudje v Gazi umirajo zaradi podhranjenosti in dehidracije. To ni dostava v skladu s potrebami. Ljudje umirajo, ko pobirajo pomoč. Umirajo, ko se jim zanika pomoč zaradi dvojne uporabe potrebščin," je dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

Humanitarnih dejavnosti ne moremo soditi po štetju tovornjakov, je v sredo na vnovičnem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi dejala višja koordinatorka za humanitarne zadeve in obnovo Gaze Sigrid Kaag in pozvala k spremembi paradigme, da se res dostavi pomoč v skladu s potrebami.

Med drugim je poročala o uničeni zdravstveni infrastrukturi, kjer bolnišnice komajda še delajo zaradi pomanjkanja potrebščin in izpadov elektrike. Opozorila je, da s poletjem prihajajo tudi nalezljive bolezni, otroci pa najbolj trpijo, ker nimajo hrane, zaščite in izobraževanja.

Agencijo za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je označila kot ključno za zagotavljanje humanitarne pomoči in nujnih socialnih storitev Palestincem, zato ji morajo omogočiti nadaljevanje dela. Izrael je sprejel nekaj ukrepov za povečanje obsega pomoči, vendar to še ni dovolj, je dejala.

Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Žbogar pozval k spoštovanju resolucije, ki omogoča nemoteno dostavo pomoči

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je spomnil, da resolucija 2720 iz leta 2023 od vseh strani v spopadih zahteva, da omogočijo nemoteno dostavo humanitarne pomoči v skladu s potrebami. “Ljudje v Gazi umirajo zaradi podhranjenosti in dehidracije. To ni dostava v skladu s potrebami. Ljudje umirajo, ko pobirajo pomoč. Umirajo, ko se jim zanika pomoč zaradi dvojne uporabe potrebščin,” je med drugim dejal Žbogar.

Ponovno je pozval k odstranitvi vseh ovir za dostavo pomoči in izrazil zaskrbljenost zaradi grožnje vojaških operacij v Gazi. Izrael je pozval, naj v celoti spoštuje mednarodno pravo. Na koncu je kolegom položil na dušo, da jih bodo podobe trpljenja iz Gaze preganjale vse življenje.

Predstavnik ZDA je zatrdil, da njegova vlada nenehno poziva Izrael, naj sprejme vrsto konkretnih ukrepov za soočenje s hudo humanitarno krizo. Izrael jih je nekaj sprejel, vendar po mnenju ZDA ne dovolj. “Izrael mora takoj odpreti dodatne mejne prehode za pomoč na sever Gaze,” je dejal namestnik veleposlanice Robert Wood in pozval k odgovornosti za ubite humanitarne delavce.

Ruski predstavnik je spomnil, da se je njegova država vzdržala glasovanja o resoluciji 2720, ker ta ni zahtevala prekinitve ognja, ki je nujna za neovirano dostavo pomoči. Moskva je takrat opozarjala, da si bo Izrael dvoumno besedilo resolucije razlagal kot zeleno luč za nadaljevanje vojaških operacij s podporo ZDA, je dejal.

Več o tem, kako poteka dostava humanitarne pomoči in koliko je dejansko pride v Gazo, si preberite na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje