ZDA bodo s centri v tujini olajšale priseljevanje tujcev

Svet 28. Apr 202313:55 0 komentarjev
Ameriško-mehiška meja
PROFIMEDIA

ZDA bodo v sklopu ukrepov za zajezitev nezakonitega priseljevanja vzpostavile centre za obravnavo prošenj, kjer bodo lahko ljudje dostopali do zakonitih nasvetov o tem, kako pridobiti status begunca, o sodelovanju v programu združitve družine in delovnih dovoljenjih. Takšna centra sta za zdaj načrtovana v Kolumbiji in Gvatemali, glede odprtja podobnih centrov pa so ZDA v navezi tudi z drugimi državami Latinske Amerike.

Ameriška vlada je v četrtek napovedala vrsto ukrepov za zajezitev nezakonitih migracij. Eden teh je vzpostavitev centrov za obdelavo prošenj migrantov v tujini in poostritev kazni za nezakonit vstop. Do prenove politike do migrantov prihaja v luči morebitnega povečanja nezakonitega priseljevanja po odpravi omejitev na meji, uvedenih med pandemijo.

Kot je v četrtek sporočila vlada v Washingtonu, bodo ZDA vzpostavile centre za obravnavo prošenj za priseljevanje v Kolumbiji in Gvatemali, kjer bodo lahko ljudje dostopali do zakonitih nasvetov o tem, kako pridobiti status begunca, o sodelovanju v programu združitve družine in delovnih dovoljenjih.

Omenjeni latinskoameriški državi sta privolili v ustanovitev centrov za obdelavo prošenj migrantov, ki jim bo zavrnjen vstop, če bodo poskušali sami prestopiti mejo z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so po navedbah ameriških predstavnikov v stiku tudi z drugimi državami Latinske Amerike glede odprtja podobnih centrov.

V teh centrih se bodo morali tisti, ki iščejo zaščito, in migranti registrirati, preden se odpravijo v ZDA. V njih bodo preverili, kakšne možnosti imajo na ameriških tleh in ali je sprejem sploh odobren. Na ta način naj bi ljudem prihranili pogosto nevarno pot do mehiško-ameriške meje in naredili zakonite migracijske poti bolj dostopne, je povedal predstavnik ameriške vlade.

Kanada in Španija sta se že strinjali, da bosta sprejeli nekaj ljudi, ki jim bodo v teh centrih odobrili izselitev, so še povedali v Washingtonu, kjer pričakujejo, da bodo lahko precej povečali število beguncev prek teh centrov.

“Gre za pristop, osredotočen na to, da postanejo migracije bolj varne, urejene in humane, ter spodbuja interese Američanov,” je na novinarski konferenci v četrtek dejal državni sekretar Antony Blinken.

ZDA bodo obenem poostrile pregon proti ljudem, ki poskušajo nezakonito vstopiti v državo. Vlada namreč skuša najti rešitve za napete razmere na meji z Mehiko, kamor je v zadnjih mesecih prispelo nadpovprečno veliko migrantov.

Administracija predsednika Joeja Bidna, ki je obljubila bolj človeški pristop od migrantske politike, je napovedala, da bo strogo uveljavljala zakone proti nezakonitemu vstopu v državo.

Migranti, ki bodo nezakonito prečkali mejo z ZDA in ne izpolnjujejo pogojev za zaščito, lahko pričakujejo, da bodo hitro vrnjeni, zanje pa bo veljala najmanj petletna prepoved vrnitve, so pojasnili pri State Departmentu.

Ukrepi so del prizadevanj Bidnove administracije, da bi zmanjšala pritok nezakonitih migrantov proti ameriško-mehiški meji po 11. maju, ko naj bi potekel ukrep, ki dovoljuje pospešene deportacije nezakonitih migrantov. Ukrep za zapiranje meje med pandemijo covida-19 je uvedel Bidnov predhodnik na položaju, republikanec Donald Trump, sicer odločen nasprotnik priseljevanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!