ZDA bodo še naprej podpirale Izrael, Netanjahu napovedal, da bo uničil Hamas

Svet 12. Okt 202315:06 1 komentar
Antony Blinken
Jacquelyn Martin/REUTERS

ZDA bodo še naprej podpirale Izrael, je na obisku v Tel Avivu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Ob tem je obljubil, da bodo ZDA izpolnile vse zahteve po vojaški pomoči. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem obljubil, da bo uničil Hamas.

“Morda ste sami dovolj močni, da se branite. Toda dokler obstajajo ZDA, vam tega nikoli ne bo treba storiti. Vedno vam bomo stali ob strani,” je na skupni novinarski konferenci povedal Blinken.

Obljubil je, da bosta administracija predsednika Joeja Bidna in kongres sodelovala pri izpolnjevanju zahtev Izraela po vojaški pomoči.

“Kdor želi mir in pravico, mora obsoditi Hamasovo vladavino terorja. Hamas ima samo en namen – uničiti Izrael in pobijati Jude,” je ponovil. Spomnil je, da je tudi sam judovskega porekla in dodal, da je Izrael obiskal ne le kot državni sekretar ZDA, ampak tudi kot Jud.

Je pa poudaril, da imajo tudi Palestinci legitimne težnje, ki pa jih skrajno palestinsko gibanje Hamas ne zastopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je potrdil, da je bilo v napadih Hamasa ubitih 25 Američanov in pozval k sprejetju ukrepov, s katerimi bi se preprečile nadaljnje civilne žrtve vseh narodnosti, poroča britanski BBC.

Izraelski premier Netanjahu je medtem obljubil, da bo uničil Hamas in svet pozval, naj islamistične borce Hamasa obravnava enako kot skrajno islamistično skupino Islamska država, ki je pred leti pustošila po Siriji in Iraku.

“Predsednik ZDA Joe Biden je imel prav, ko je Hamas označil za pravo zlo. Hamas bo obravnavan tako, kot je bil obravnavan IS. To je čas, ko se moramo postaviti pokonci, združeni proti zlu,” je še dodal.

V Hamasovih napadih na Izrael je bilo od sobote po najnovejših podatkih ubitih 1200 ljudi, pripadniki gibanja pa so ugrabili okoli 150 izraelskih in tujih državljanov ter jih odpeljali na območje Gaze.

Izrael se je na napade Hamasa odzval z obsežnimi zračnimi napadi na območje Gaze, ki so po najnovejših podatkih palestinskega ministrstva za zdravje doslej zahtevali več kot 1350 smrtnih žrtev, več kot 6000 ljudi je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje