ZDA, EU in Nato Kitajsko obtožili kibernetskega napada na Microsoft

Svet 19. Jul 202115:00 > 19:09 0 komentarjev
Microsoft
PROFIMEDIA

ZDA, EU in Nato so kitajsko vlado okrivile za vrsto kibernetskih napadov, med drugim za marčevski napad na poštni in koledarski strežnik Microsoft Exchange.

Obtožbe zoper Kitajsko s strani Nata, zavezništva 30 držav, so prve po juniju, ko je ameriški predsednik Joe Biden na vrhu Nata napovedal skupen boj ZDA z zavezniki proti “kitajskemu škodljivemu ravnanju”.

Bela hiša je v ponedeljkovi izjavi sporočila, da “kitajski vzorec neodgovornega obnašanja v kiberprostoru ni v skladu z njihovim ciljem, da bi bili v svetu videni kot odgovorna vodilna država”. Izjavo s podobno vsebino je na današnji dan dala tudi EU.

Washington in zavezniške države so tako prvič nekoga obtožili za marčevski vdor v strežnik Microsoft Exchangea, pri čemer je bilo ogroženih več kot 100.000 strežnikov po vsem svetu. Microsoft je sicer že takrat namignil, da je za napadom skupina s sedežem v Pekingu, ki je izkoristila že znane pomanjkljivosti v programski opremi.

A z okrivitvijo kitajskega ministrstva za državno varnost, ZDA skupaj z zavezniki želi oblikovati usklajen pristop do tega, kako se naj bi “odgovorni narodi obnašali v kiberprostoru”.

“Pomanjkanje sankcij proti Kitajski je ogromen problem, ki obstaja že štiri administracije,” je za Washington Post ocenil Dmitri Alperovitch, vodja možganskega trusta Silverado Policy Accelerator. Izpostavil je, da je EU, ki ji v povezavi s kibernetskimi napadi ni bilo v navadi s prstom kazati na tuje vlade, lani uvedle prve sankcije zoper dva kitajska državljana in kitajsko podjetje.

“S Kitajsko moramo nehati ravnati, kot da ima posebno imuniteto. Ravnati moramo enako kot pri drugih škodljivih kibernetskih akterjih, kot je Rusija,” je še dejal Alperovitch.

Tudi Norveška je danes obtožila Kitajsko marčevskega kibernetskega napada na vladno elektronsko pošto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!