Severna Koreja zabeležila več kot dva milijona primerov “vročine”

Koronavirus 20. Maj. 202220:34 > 20:35
Delite:
severna koreja
Foto: REUTERS

Severnokorejske oblasti so zabeležile več kot 2,24 milijona primerov "vročine", kar potrjuje nadaljnje širjenje okužb. Domnevno gre sicer za okužbe s covidom-19. Država se namreč sooča s pomanjkanjem testnih zmogljivosti in ne more ugotoviti, če so ljudje dejansko zboleli za covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najnovejši podatek o številu okužb je bil objavljen po tem, ko so severnokorejske oblasti v četrtek zabeležile več kot 263.000 novih primerov bolezni in le teden dni po tem, ko je Pjongjang potrdil prve uradne primere okužb s covidom-19 v državi. Do zdaj naj bi zaradi koronavirusa v državi umrlo 65 oseb, medtem pa naj bi približno 1,49 milijona ljudi že okrevalo. O zdravstvenem stanju v izolirani državi je znanega malo, vendar Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) domneva, da se še vedno ni začela nacionalna kampanja cepljenja.

Severna Koreja ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu, saj ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego, nima cepiv proti covidu-19 in je brez možnosti množičnega testiranja.

Južna Koreja je Pjongjangu že ponudila neomejeno pomoč, v kolikor jo bodo tamkajšnje oblasti zahtevale, vključno z odmerki cepiva, zdravstvenimi delavci in medicinsko opremo, a se Severna Koreja na ponudbo še ni odzvala. Kljub velikemu številu primerov bolezni, povezanih s povišano telesno temperaturo, naj bi se proizvodnja v kmetijstvu in tovarnah nadaljevala kot običajno, so danes poročali državni mediji.

“Tudi v razmerah največje nujnosti za preprečevanje epidemij se v ključnih industrijskih sektorjih ohranja običajna proizvodnja, veliki gradbeni projekti pa se nemoteno izvajajo, da bi ljudem zagotovili bolj civilizirane življenjske razmere,” poroča državna tiskovna agencije KCNA.

Pri tem pa Svetovni program za hrano (WFP) ocenjuje, da je v državi podhranjenih približno 11 milijonov od 25 milijonov prebivalcev. Če zaradi pandemije kmetijski delavci ne bodo mogli obdelovati polj, bi se lahko lakota v državi po mnenju analitikov drastično zaostrila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar