ZDA in Južna Koreja vadijo obrambo pred grožnjami s severa

Svet 04. Mar 202409:21 0 komentarjev
Ameriški lovec
Ameriški lovec na južnokorejskem nebu (Foto: PROFIMEDIA)

Oborožene sile ZDA in Južne Koreje so začele obsežne skupne vojaške vaje, imenovane Freedom Shield.

Enajstdnevne vaje ZDA in Južne Koreje, imenovane Freedom Shield, vključujejo računalniške simulacije in vaje na terenu, po navedbah Seula pa bo v ospredju vaj obramba pred jedrskimi grožnjami Severne Koreje.

Ameriška in južnokorejska vojska sta vajo opisali kot večdimenzionalni program obrambnega usposabljanja, ki poleg kopnega, morja in zraka kot možna bojišča vključuje tudi kibernetski in informacijski prostor ter vesolje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ZDA v vajah sodeluje tudi vojaško osebje iz desetih držav članic poveljstva Združenih narodov v Južni Koreji (UNC), ki je bilo ustanovljeno po invaziji Severne Koreje na južno sosedo leta 1950 in nadzoruje spoštovanje premirja med državama iz leta 1953.

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji.

ZDA in Južna Koreja so medtem okrepile vojaško sodelovanje in izvedle že več skupnih vojaških vaj, do katerih pa je Pjongjang kritičen in jih označuje kot priprave na napad na Severno Korejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!