ZDA obtožile Rusijo, da načrtuje pretvezo za napad na Ukrajino

Svet 04. Feb 202207:39 > 14:17 0 komentarjev
vojska
Ukrainian Armed Forces Press Service/Handout/REUTERS

ZDA so obtožile Rusijo, da pripravlja posnetke lažnega napada ukrajinskih enot na Ruse, s čimer bi opravičila napad na Ukrajino. Da ima ZDA dokaze, da Rusija načrtuje napad na Ukrajino pod pretvezo, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

“Imamo informacije, da bodo Rusi verjetno ustvarili pretvezo za invazijo,” je dejal John Kirby. Pojasnil je, da v Moskvi načrtujejo inscenirani napad ukrajinskih enot ali obveščevalcev na ruskem ozemlju ali proti rusko govorečim osebam.

Pravzaprav naj bi šlo za ruske igralce, posnetke pa bi Moskva svetu kazala kot dokaz, da se le branijo ali odgovarjajo na napad.

Nekaj podobnega je dobro znano iz zgodovine, ko je nacistična Nemčija leta 1939 prav tako izvedla lažni napad Poljske na nemško obmejno postojanko, kar je Adolf Hitler izkoristil kot izgovor za napad na Poljsko in s tem začel drugo svetovno vojno.

Trupla, žalujoči in podobe uničenih lokacij

“Kot del takega lažnega napada bo Rusija naredila zelo nazoren propagandni videoposnetek, v katerem bodo trupla in igralci, ki bodo prikazovali žalujoče ter podobe uničenih lokacij. Rusija je to v preteklosti že počela, in verjamemo, da je treba na to opozoriti,” je dejal Kirby. Dodal je, da bo v filmu prikazana vojaška oprema, ki bo delovala, kot da jo je Ukrajina dobila od Zahoda.

“Po naših izkušnjah se zadeve takšne narave potrjujejo na vrhu ruske vlade,” je še dejal Kirby.

Preberite še:

Rusija je nakopičila več kot 100.000 vojakov na meji z Ukrajino, in ZDA so prepričane, da je to priprava na invazijo, za katero v Moskvi potrebujejo le še povod. V Moskvi sicer obtožbe o načrtovanju napada na Ukrajino zanikajo. Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov je za CNN dejal, da Rusija ne načrtuje pretveze za napad na Ukrajino.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Edward Price je prošnje medijev za predložitev dokazov za to trditev zavrnil. Dejal je, da informacije prihajajo od ameriških obveščevalcev. “To objavljamo, ker želimo Ruse odvrniti,” je po poročanju CNN rekel Price.

Ameriška veleposlanica pri Natu Julie Smith je v pogovoru za CNN dejala, da so operacije pod pretvezo del ruske strategije. “To smo videli 2014, v zadnjih desetih letih pa smo videli tudi druga prizadevanja za uporabo te taktike,” je dejala. “Kar ste slišali, je le še ena informacija o tem, da Rusija očitno postavlja temelje za destabilizacijo Ukrajine. Išče izgovore, da ukrepa z vojaškimi silami, ki jih je postavila na mejo z Ukrajino,” je rekla.

Erdogan Zahod obtožuje poglabljanja rusko-ukrajinske krize

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obtožil Zahod, da “poglablja” rusko-ukrajinsko krizo, in ostro obsodil stališče ameriškega predsednika Joeja Bidena. Putin naj bi se medtem po besedah Erdogana pozitivno odzval na idejo o kriznem vrhu v Turčiji. Erdogan je svoje mnenje podal ob vrnitvi s četrtkovega potovanja v Kijev, kjer je izrazil pripravljenost Turčije, da bi gostila srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki bi lahko pripomoglo k rešitvi spora med državama.

Na letalu je novinarjem dejal, da se je Putin “pozitivno” odzval na to idejo in da bo zdaj kmalu določen datum obiska ruskega voditelja. “Žal do zdaj Zahod ni prispeval k reševanju tega vprašanja. Lahko rečem, da stvari le še poglabljajo,” je dejal Erdogan. Po njegovem mnenju Biden “še ni zmogel pokazati pozitivnega pristopa”. Erdogan je kritiziral tudi poročanje o krizi v mednarodnih medijih, ki so se močno zanašali na ocene ameriških obveščevalnih služb. Te Kremelj zavrača, Kijev pa jih je previdno sprejel.

“Verjamem, da je zaostritev vprašanja med Ukrajino in Rusijo v mednarodnih medijih povzročila več škode kot koristi,” je dejal Erdogan. Turški predsednik je medtem pohvalil nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel in njen pristop do Ukrajine ter dejal, da ima Evropa po njenem odhodu “resne težave na ravni vodstva”. Erdogan poskuša Turčijo, sicer članico Nata, pozicionirati kot nevtralnega posrednika, ki je blizu tako Moskvi kot Kijevu. Na četrtkovem obisku sta z Zelenskim podpisala tudi sporazum o širitvi proizvodnje delov v Ukrajini za turška vojaška brezpilotna letala.

Orban vidi Madžarsko kot posrednico v sporu med Rusijo in Zahodom

Madžarski premier Viktor Orban vidi svojo državo kot posrednico v sporu med Rusijo in Zahodom, ki se nevarno zaostruje zaradi ruske krepitve sil ob meji z Ukrajino. Madžarska bi lahko v času ohladitve odnosov lomila led med stranema, je dejal Orban v pogovoru za madžarski javni Radio Kossuth.

Orban je v rednem tedenskem pogovoru za radio spregovoril o svojem skoraj peturnem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v torek v Moskvi. Ob oceni svojega obiska, ki ga je opisal kot “mirovno misijo”, je dejal, da si Madžarska kot članica Nata in EU prizadeva ohraniti dobre odnose z Rusijo, zaradi česar je “madžarski model” popolnoma drugačen modela od večine članic EU.

Orban je opozoril, da naj bi po njegovem srečanju s Putinom tudi nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron v bližnji prihodnosti obiskala Moskvo. Madžarska si želi miru, za to pa se je treba pogovarjati z Rusi, je še dejal in pri tem znova kritiziral “bruseljske birokrate”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!