Biden: V operaciji ameriške vojske v Siriji ubit vodja Islamske države

Svet 03. Feb 202215:32 > 17:46
biden
REUTERS/Leah Millis

Vodja skupine Islamska država Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši je bil med operacijo ameriških sil v Siriji ubit, je sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Po navedbah visokega ameriškega uradnika se je Kuraši med posredovanjem razstrelil. V operaciji, v kateri so elitne ameriške sile pristale s helikopterjem v bližini mesta Atme na severozahodu Sirije, je bilo ubitih najmanj 13 civilistov.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da je bil vodja skupine Islamska država (IS) Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši ubit med operacijo ameriških sil v Siriji. Po navedbah visokega ameriškega uradnika se je Kuraši med operacijo razstrelil in pri tem ubil tudi člane svoje družine, vključno z otroki.

“Sinoči so ameriške vojaške sile po mojem navodilu na severozahodu Sirije uspešno izvedle protiteroristično operacijo, da bi zaščitile Američane in naše zaveznike ter naredile svet varnejši,” je dejal Biden.

Dodal je, da so Kurašija “z bojišča odstranili zahvaljujoč spretnosti in pogumu naših oboroženih sil”. Povedal je še, da so se vsi ameriški vojaki s posredovanja varno vrnili.

V operaciji, v kateri so elitne ameriške sile pristale s helikopterjem v bližini mesta Atme na severozahodu Sirije, je bilo ubitih najmanj 13 civilistov, je medtem sporočil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Med žrtvami naj bi bili tudi štirje otroci in tri ženske.

Začetna poročila o operacije ameriške vojske v Siriji so namigovala, da bi bil tarča lahko pomemben džihadist, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida, ki velja za tekmico IS. Tudi Pentagon je predhodno operacijo potrdil, vendar ni navedel podrobnosti, opisal jo je le kot “uspešno”.

Operacija, v kateri so sodelovale tudi kurdske sile, je potekala v regiji Idlib, kjer je bil leta 2019 v podobnem napadu ubit prejšnji vodja IS Abu Bakr al Bagdadi.

Vodenje IS prevzel le nekaj dni po smrti al Bagdadija

Al Kuraši je vodenje IS prevzel 31. oktobra 2019, le nekaj dni po smrti al Bagdadija.

Predsednik ZDA je kasneje v nagovoru Američanom povedal, da je bil vodja IS, ki je bil ubit v napadu po njegovi odobritvi, velika teroristična grožnja svetu.

“Vedeli smo, da se je ta terorist obkrožil z družinami, vključno z otroki, zato smo se odločili za napad s posebnimi enotami z veliko večjim tveganjem za naše ljudi, kot bi veljalo za zračni napad. Zato smo se odločili, da zmanjšamo civilne žrtve,” je dejal Biden.

“Zahvaljujoč pogumu naših enot tega groznega terorista ni več,” je dejal Biden in dodal, da je al Kuraši organiziral nedavni neuspeli napad na zapor s 3000 pripadniki IS na severovzhodu Sirije. Odgovoren naj bi bi tudi za genocid Jazidov v Iraku leta 2014.

Tarča napada se je po Bidnovih besedah odločila, da sproži samomorilsko bombo, ki je ubila njega in njegovo družino. “Odločen sem ščititi Američane pred terorističnimi grožnjami. Sprejemal bom odločne ukrepe za zaščito države,” je še dejal ameriški predsednik.