Diplomacija v pogonu: med Ukrajino in Rusijo posreduje tudi Erdogan

Svet 03. Feb 202214:21 > 17:02 0 komentarjev
Erdogan, Zelenski
PROFIMEDIA

Zaradi napetosti med Zahodom in Rusijo ter Ukrajino je kolesje diplomacije ta teden v polnem pogonu, v pogovore o zaostrenih odnosih in možnostih za pomiritev situacije pa so glede na resnost stanja vpeti tudi voditelji vpletenih držav. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja vojaške navzočnosti v tej nekdanji sovjetski republiki, ki meji na Ukrajino.

Potem ko je v torek odmeval obisk britanskega premierja Borisa Johnsona v Ukrajini, je danes k ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu pripotoval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa se bo medtem danes po telefonu pogovarjal s kolegi iz Rusije, Ukrajine in Poljske – Vladimirjem Putinom, Zelenskim in Andrzejem Dudo.

V okviru prizadevanj za rešitev rusko-ukrajinske krize, ki jo je sprožilo rusko kopičenje vojske na ukrajinskih mejah, se je Macron v sredo zvečer po telefonu že pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. V pogovoru sta se, kot so sporočili iz Pariza, dogovorila za ohranitev “zelo visoke ravni usklajevanja in posvetovanja med evropskimi partnerji in zavezniki”. Iz Bele hiše pa so sporočili, da sta pregledala “trenutno usklajevanje na področju diplomacije in v pripravah na uvedbo hitrih in strogih gospodarskih ukrepov proti Rusiji, če bi napadla Ukrajino”.

Kremelj je danes ponovno pozval ZDA, naj prenehajo z zaostrovanjem napetosti, potem ko je Washington napovedal, da bo v Evropo napotil dodatne vojake. Pentagon je namreč v sredo sporočil, da bo iz Nemčije v Romunijo premestil približno 1.000 ameriških vojakov ter napotil dodatnih 2.000 vojakov iz ZDA v Nemčijo in na Poljsko.

Turčija kot mediatorka

Turški predsednik Erdogan je danes v Kijev pripotoval po voditeljih Velike Britanije, Poljske in Nizozemske. Turčija, ki je že novembra izrazila pripravljenost za posredovanje med Ukrajino in Rusijo, ima z obema državama dobre odnose, a je sporočila, da bo v primeru ruskega vdora “kot članica Nata naredila, kar je treba.”

Turčija in Rusija si resda stojita na nasprotnih straneh v Siriji in Libiji, a je Turčija v veliki meri odvisna od ruskih energentov. Ukrajini je medtem prodala drone, kar je naletelo na neodobravanje Moskve.

Kot je za Reuters komentiral neimenovani turški uradnik, je Turčiji v interesu, da tudi v prihodnje sodeluje z Ukrajino in Rusijo. Tri države si namreč tudi delijo obale Črnega morja.

Po današnjem Erdoganovem obisku v Kijevu naj bi ruski predsednik Putin kmalu obiskal Turčijo.

O t. i. ukrajinski krizi tudi slovenski in latvijski zunanji minister

Slovenija in Latvija podpirata diplomatsko rešitev ukrajinske krize in si želita, da bi bila EU enotna v odzivu na varnostne grožnje, je po srečanju z latvijskim kolegom Edgarsom Rinkevičsem dejal zunanji minister Anže Logar. Ministra sta govorila tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja, k čemur naj bi pripomoglo odprtje veleposlaništva v Rigi.

Stoltenberg zaskrbljen zaradi premikov ruskih sil v Belorusiji

V prihodnjih tednih naj bi v Belorusijo prišlo okoli 30.000 ruskih vojakov, je danes dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja vojaške navzočnosti v tej nekdanji sovjetski republiki, ki meji na Ukrajino, ob meji s katero Rusija že nekaj časa kopiči svoje sile.

“V zadnjih dneh smo videli znaten premik ruskih vojaških sil v Belorusijo,” je v Bruslju dejal Stoltenberg in opozoril, da gre za “največjo rusko razporeditev tam po koncu hladne vojne”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!