ZDA znova odpirajo meje za cepljene potnike

Koronavirus 26. Okt 202108:12 > 11:05 0 komentarjev
ZDA: odprtje mej za cepljene
Profimedia

Ameriška vlada je potrdila napoved, da ZDA z 8. novembrom ponovno odpirajo meje za potnike iz Evrope in drugih delov sveta, ki so cepljeni proti covidu-19, iz zahteve po cepljenju pa bodo izvzeti mlajši od 18 let. S tem se bo končala več kot 18-mesečna prekinitev potovanj v ZDA iz večjega dela sveta, vključno s Kanado in EU.

Visoki predstavnik vlade ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki ni želel biti imenovan, je novinarjem pojasnil, da bodo morali vsi potniki predložiti tudi negativen test na koronavirus. To velja tako za tujce kot ameriške državljane, ki vstopajo v ZDA. Tisti, ki so cepljeni, bodo lahko pokazali tri dni star test, necepljeni pa bodo morali pokazati test, ki ni starejši od 24 ur. Napoved Bidnove vlade se torej uresničuje.

Pri tem bodo priznali le cepiva, ki jih potrjujejo ameriške zdravstvene oblasti, to pomeni podjetij Moderna, Pfizer ter Johnson & Johnson, ter tista cepiva, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Med njimi sta kitajski cepivi Sinopharm in Sinovac, ni pa ruskega cepiva Sputnik.

ZDA so zaprle meje za potnike iz držav EU, ki so del schengenskega območja, še v času vlade predsednika Donalda Trumpa pred 18 meseci. Prepoved je veljala tudi za Kitajsko, Indijo in celo Kanado.

Ameriškim državljanom in imetnikom dovoljenja za delo in bivanje se še naprej za vstop v ZDA ne bo treba cepiti, vendar bodo morali imeti negativni test. To bo veljalo tudi za mlajše od 18 let in potnike iz držav, kjer so doslej zaradi pomanjkanja cepiva cepili le do deset odstotkov prebivalcev. To velja predvsem za Afriko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!