ZDA razmišljajo, da bi opustile pregon Juliana Assangea

Svet 10. Apr 202421:20 2 komentarja
Julian Assange, Wikileaks
Foto: Peter Nicholls/REUTERS

ZDA razmišljajo, da bi opustile pregon žvižgača in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da razmišlja o avstralskem predlogu, da ZDA nehajo preganjati žvižgača in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea.

Gre za avstralski poziv ZDA in Združenemu kraljestvu, naj končata pregon Assangea ter mu omogočita vrnitev domov. Predlog, ki so ga sprejeli avstralski poslanci, je takrat podprl tudi avstralski premier Anthony Albanese.

V četrtek bo sicer minilo pet let, odkar je Assange, ki je avstralski državljan, zaprt v londonskem zaporu Belmarsh. V ZDA mu grozi do 175 let zapora, ker je od leta 2010 objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

Spomnimo, da je konec marca londonsko sodišče odločilo, da ga (še) ne bodo izročili ZDA. Sodnica in sodnik, ki presojata v tem primeru, sta ZDA dala tri tedne časa, da podajo zagotovila, da bodo spoštovali njegove pravice in da ne bo obsojen na smrtno kazen. V nasprotnem bo sodišče dovolilo obravnavo pritožbe proti izročitvi.

Sodnika sta 20. maj določila kot datum, ko bosta odločila, ali so ZDA zadovoljivo odgovorile na njuno prošnjo. Od Washingtona zahtevata zagotovila, da bodo za Assangea veljala določila iz ameriške ustave o svobodi govora ter da bo imel pošteno sojenje ne glede na to, da je tuji državljan. Prav tako želita zagotovilo, da Assange ne bo obsojen na smrtno kazen.

Če ZDA dajo ustrezna zagotovila, bosta strani lahko predložili dodatne izjave, preden bo sodišče sprejelo dokončno odločitev. Assange trdi, da je postopek proti njemu politično motiviran, njegovi odvetniki pa so nakazali, da bodo zadevo predali Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje