ZDA s sankcijami proti nekdanjim predstavnikom Severne Makedonije in BiH

Svet 11. Apr 202218:56 0 komentarjev
Nikola Gruevski
PROFIMEDIA

Združene države Amerike so uvedle sankcije proti nekdanjemu premierju Severne Makedonije Nikoli Gruevskemu, nekdanjemu direktorju oddelka za varnost in protiobveščevalne dejavnosti Sašu Miljakovu in nekdanji generalni tožilki Bosne in Hercegovine Gordani Tadić.

ZDA so zaradi korupcije uvedle sankcije proti nekdanjemu premierju Severne Makedonije Nikoli Gruevskemu, nekdanjemu direktorju oddelka za varnost in protiobveščevalne dejavnosti Sašu Miljakovu in nekdanji generalni tožilki Bosne in Hercegovine Gordani Tadić.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je sporočil, da so ukrepe sprejeli zaradi vpletenosti nekdanjih državnih uradnikov v korupcijo, ki spodkopava vladavino prava, demokratične ustanove in javne procese ter zmanjšuje javno zaupanje v vladi obeh držav. Gruevski naj bi na položaju izkoriščal svoj politični vpliv in uradna pooblastila za osebno okoriščanje. Prejemal naj bi podkupnino v zameno za vladne pogodbe, nenamensko porabljal javna sredstva in se vpletal v volilne procese, da koristi sebi in svoji stranki. Enako naj bi počel Miljakov.

Tadić pa bi naj izkoriščala svoj položaj za vplivanje na sodne procese. Sodstvo naj bi manipulirala za zaščito političnih pokroviteljev, ki jih tudi ni preganjala, ko bi jih morala.

Sankcije med drugim vključujejo prepoved potovanj v ZDA.

Ministrstvo za finance je obenem uvedlo sankcije in zamrznilo premoženje v ZDA ter prepovedalo poslovanje sedmim posameznikom in eni organizaciji, ki prihajajo iz štirih držav na območju Zahodnega Balkana, ker predstavljajo grožnjo za stabilnost regije, je sporočil Price.

Med drugim so ZDA uvedle sankcije proti zadnjemu predsedniku nekdanje države Srbije in Črne Gore Svetozarju Maroviću, ki je bil v Črni Gori leta 2015 aretiran zaradi korupcije pri gradbenih poslih. Po priznanju krivde je pobegnil v Srbijo. Sankcije so uvedli tudi proti nekdanjemu članu albanskega parlamenta Aqifu Rakipiju ter članom parlamenta Bosne in Hercegovine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!