ZDA sankcionirale domnevno Putinovo partnerico in ji prepovedale vstop v državo

Svet 03. Avg 202208:09 > 09:55
Delite:
Alina Kabajeva
Foto: REUTERS

Ameriško ministrstvo za finance je uvedlo sankcije proti Alini Kabajevi, domnevno tesni prijateljici ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ukrepi proti Kabajevi so del sklopa ukrepov ameriškega predsednika Joea Bidna proti pripadnikom ruske elite.

39-letna Alina Kabajeva naj bi bila Putinova partnerka in menda tudi mati treh Putinovih otrok. Sankcije so jo doletele, ker je vodja, uradnica, višja izvršna uradnica oziroma članica upravnega odbora ruske vlade, so zapisali na ameriškem ministrstvu, piše CNN. Sankcije prepovedujejo potovanje v ZDA, ob tem pa še zamrznitev premoženja v ZDA, če ga imajo.

Ime Kabajeve je bilo blizu seznama sankcij že kar nekaj časa, vendar se je v krogih ameriških uradnikov šušljalo, da bi utegnilo sankcioniranje Kabajeve razjeziti ruskega predsednika do mere, da bi se že tako skrajno napeti odnosi med Washingtonom in Moskvo še bolj zaostrili. Medtem so Kabajevo sankcionirali že v Evropi in Veliki Britaniji, zdaj pa so ji sledile še ZDA.

Putin zveze ni nikoli priznal

Alina Kabajeva se je aprila slikala ob plakatu s črko “Z”, ki se je uveljavila kot simbol podpore “posebni vojaški operaciji” Rusije v Ukrajini. Kmalu po začetku ruske invazije je Kabajeva kritizirala mednarodne športne organizacije, ki so ruskim športnikom prepovedale udeležbo na tekmovanjih, ker se je “Rusija odločila, da bo Donbas zaščitila pred nacisti”.

Putin sicer odnosa z 39-letno Kabajevo ni nikdar priznal. Leta 2008 je eden od moskovskih časopisov poročal, da Putin načrtuje ločitev od žene Ljudmile, da bi bil s Kabajevo – uredništvo časopisa pa so dva dni potem zaprli.

Vplivna Rusinja, rojena v Uzbekistanu, je po koncu športne kariere postala poslanka v ruski dumi, od leta 2014 na čelu ruskega državnega medijskega holdinga. V zadnjem desetletju je skupaj s sorodniki po navedbah WSJ pridobila šest stanovanj, dve hiši in zemljo v štirih ruskih regijah.

Alina Kabajeva
Foto : PROFIMEDIA

 

Ob Kabajevi so ZDA sankcije napovedale proti številnim drugim ruskim oligarhom, velikemu podjetju za proizvodnjo jekla in še dvema drugima hčerinskima družbama. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sankcije napovedal še proti Andreju Melničenku, Aleksandru Ponamarenku in Dmitriju Pumpjanskemu. Ob tem so ZDA uvedle vizumske omejitve za 893 ruskih uradnikov in 31 tujih uradnikov, ki podpirajo rusko priključitev Krima k Rusiji. Večina ukrepov sprejetih v tem svežnju sledi odločitvam ostalih zaveznic in njihovim sankcijam. Melničenku so pred tem že zasegli največjo jadrnico na svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.