ZDA svojcem diplomatov v Belorusiji ukazuje, da zapustijo državo

Svet 01. Feb 202209:40 1 komentar
Profimedia

Zunanje ministrstvo ZDA je ukazalo svojcem ameriških diplomatov, nameščenih v Belorusiji, da zapustijo državo v času povečanja napetosti v regiji. V ponedeljek so v posodobljenem priporočilu potovanj posvarile še pred nenavadno in skrb vzbujajočo krepitvijo ruske vojaške prisotnosti ob beloruski meji z Ukrajino. Ameriška vlada je v sredini januarja podobno storila tudi za svojce diplomatov v Ukrajini.

Ameriško zunanje ministrstvo je ukazalo svojcem ameriških diplomatov, ki so nameščeni v Belorusiji, da zapustijo državo v času povečanja napetosti v regiji. ZDA so v ponedeljek v posodobljenem priporočilu potovanj posvarile še pred nenavadno in skrb vzbujajočo krepitvijo ruske vojaške prisotnosti ob beloruski meji z Ukrajino.

V priporočilu so opozorili, da so razmere ob povečanju napetosti trenutno nepredvidljive.

ZDA so že pred tem odsvetovale potovanja v Belorusijo, sedaj pa so kot dodaten razlog navedli razmere na meji z Ukrajino.

Ameriška vlada je sicer v sredini januarja zmanjšala svojo diplomatsko prisotnost v Kijevu in prosila svojce diplomatov, da zapustijo Ukrajino.

Rusija je v zadnjih mesecih ob meji z Ukrajino že namestila okoli 100.000 vojakov, zaradi česar se Zahod boji, da bi lahko sledil napad nanjo. ZDA ob tem še skrbi, da Rusija namešča svoje vojake tudi v Belorusiji. Rusija sicer zanika možnost invazije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje