ZDA vložile veto na resolucijo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Svet 08. Dec 202322:28 2 komentarja
Varnostni svet ZN
Varnostni svet ZN (Foto: Mike Segar/REUTERS)

ZDA so na glasovanju v Varnostnem svetu o resoluciji, ki predvideva takojšnje humanitarno premirje v Gazi, vložile veto. S tem so ZDA preprečile sprejem resolucije. Velika Britanija se je pri glasovanju vzdržala, 13 članic je glasovalo za.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes sklical izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu in na njem ponovno zahteval takojšnjo ustavitev spopadov. Guterres je ukrep uskladil z Združenimi arabskimi emirati, ki so pripravili osnutek resolucije z zahtevo za konec spopadov.

Pri glasovanju o resoluciji so ZDA vložile veto, Velika Britanija pa se je vzdržala. Trinajst članic Varnostnega sveta je glasovalo za resolucijo, ki poleg takojšnje prekinitve ognja med Izraelom in palestinsko militantno skupino Hamas v Gazi predvideva tudi izpustitev talcev in humanitarni dostop.

ZDA so ob tem pojasnile, da pri pripravi resolucije ni bilo “ustreznega posvetovanja”. Njihov predstavnik pa je dodal tudi, da osnutek resolucije ni vključeval besedila, ki so ga zahtevale ZDA, na primer Hamasovega napada 7. oktobra,

Sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta generalnemu sekretarju ZN omogoča 99. člen ustanovne listine ZN, vendar pa tega doslej še ni nikoli izkoristil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje