ZDA z dodatnimi vojaki v pomoč Tajvanu ob morebitni invaziji Kitajske

Svet 24. Feb 202308:58 1 komentar
Tajvanska vojska
PROFIMEDIA

ZDA so začele povečevati število vojakov v Tajvanu. Doslej so imeli tam nekaj deset vojakov, v prihodnjih mesecih pa naj bi tja poslali še do 200 vojakov.

ZDA bistveno povečujejo število svojih vojakov v Tajvanu, da bi okrepile program usposabljanja tajvanskih vojakov zaradi vse večje grožnje Kitajske, piše časnik Wall Street Journal. Po navedbah ameriških uradnikov nameravajo ZDA, ki so pred letom dni imele v Tajvanu 30 vojakov, v prihodnjih mesecih tja poslati od 100 do 200 vojakov.

Čeprav gre za majhno število, je načrtovano povečanje največja napotitev ameriških sil v Tajvan v zadnjih desetletjih. Poleg usposabljanja tajvanske vojske nacionalna garda iz Michigana gosti tajvanske vojake. Pentagon sicer noče velike publicitete, saj noče jeziti Kitajske, ki ima Tajvan za del svojega ozemlja, piše časnik.

Pomoč Tajvanu za preprečitev morebitne kitajske invazije

Razširjeno usposabljanje v ZDA in v Tajvanu je del prizadevanj ZDA, da bi Tajvanu pomagale preprečiti morebitno kitajsko invazije. Ameriški uradniki so povedali, da je bila širitev načrtovana že več mesecev, torej preden so se odnosi med ZDA in Kitajsko ta mesec ponovno poslabšali, potem ko so Američani sestrelili kitajski vohunski balon.

Peking zaradi večjega usklajevanja ZDA in Tajvana na obrambnem področju obtožuje Washington, da spodkopava prejšnje zaveze o ohranjanju neuradnih odnosov s Tajpejem.

“Nimamo komentarja o konkretnih operacijah, spopadih ali usposabljanju, vendar bi rad poudaril, da naša podpora Tajvanu in obrambni odnosi z njim ostajajo usklajeni proti trenutni grožnji, ki jo predstavlja Kitajska,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona, podpolkovnik Marty Meiners.

ZDA so bile v času hladne vojne v Tajvanu močno vojaško prisotne. Ob vzpostavitvi uradnih odnosov med ZDA in Kitajsko leta 1979 se je Washington strinjal, da prekine uradne vezi s Tajvanom, odpove obrambni sporazum in umakne svoje sile z otoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje