ZDA z vladnimi ukrepi nad pomanjkanje hrane za dojenčke

Svet 17. Maj 202213:24 0 komentarjev
Profimedia

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je pod udarom kritikov zaradi pomanjkanja hrane za dojenčke v ZDA, je v ponedeljek naznanila nekaj ukrepov za rešitev krize, ki je izbruhnila zaradi izpada proizvodnje v tovarni največjega proizvajalca mlečnih formul v ZDA.

Vlada bo pomagala pri ponovnem odprtju tovarne, kjer so februarja ustavili proizvodnjo po sumu bakterije v izdelku, prav tako bo olajšala uvoz hrane. Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je naznanila, da bo olajšala birokratske postopke pri uvozu mlečne formule, pri čemer bodo dali prednost proizvajalcem, ki lahko hitro dostavijo kar največje zaloge.

Ta ukrep bo veljal le šest mesecev. Največ bodo uvažali iz Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije.

Profimedia

FDA je dosegla tudi dogovor s tovarno Abbott v Michiganu, ki je zaradi možne kontaminacije zaprta že od februarja. Tovarna mora nekoliko spremeniti svoja varnostna pravila in postopke, saj je inšpekcija ugotovila številne pomanjkljivosti.

Noben ukrep pa ne bo takoj prinesel olajšanja staršem, ki se že nekaj tednov ubadajo s pomanjkanjem in visokimi cenami. Zdaj tudi tisti, ki niso revni, iščejo hrano za dojenčke pri dobrodelnih organizacijah, ki imajo zaloge.

ZDA doma proizvedejo kar 98 odstotkov vse hrane za dojenčke, ki se proda na trgu, pri čemer delež Abbotta znaša 40 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!