ZDA znova napadle položaje hutijevcev v Jemnu. Operacijam se pridružuje Danska

Svet 18. Jan 202413:39 > 18:45 3 komentarji
Razstrelitev rakete nad Rdečim morjem
Razstrelitev rakete nad Rdečim morjem (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriške sile so znova napadle položaje hutijevcev v Jemnu. Dejali so, da je šlo za dejanje iz samoobrambe. Danska se bo pridružila britansko-ameriški koaliciji proti hutijevcem.

Kot je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske, so njihove sile izvedle napade na 14 raketnih izstrelišč, ki da so predstavljala neposredno grožnjo trgovskim ladjam in plovilom ameriške mornarice v regiji. Ker bi bile lahko rakete izstreljene kadarkoli, so ameriške sile uporabile pravico in obvezo do samoobrambe, so še navedli.

Glede na poročila iz Jemna naj bi bili tarča zadnjih napadov območji mest Hodeida in Taez, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Hutijevci, ki so jih ZDA zaradi napadov na mednarodni pomorski promet v regiji že večkrat napadle, so pred tem v sredo zvečer izvedli napad na ameriško tovorno ladjo in napovedali nadaljevanje napadov, ki da jih izvajajo v podporo Palestincem v Gazi.

Zaradi teh napadov je vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna v sredo sporočila, da bo v naslednjih 30 dneh jemenske hutijevce ponovno uvrstila na teroristični seznam. Biden je kasneje dejal, da se bodo vojaški napadi na jemenske upornike nadaljevali.

Danska se bo pridružila britansko-ameriški koaliciji proti hutijevcem

Danska je danes sporočila, da se bo pridružila britansko-ameriški koaliciji v posredovanju proti jemenskim hutijevcem. Uporniki ob obalah Jemna v Rdečem morju že tedne izvajajo napade na trgovske ladje, zaradi česar so bili večkrat tarča zračnih napadov Velike Britanije in ZDA. O pomorski operaciji v Rdečem morju razmišljajo tudi v EU.

“Odzvali smo se na prošnjo za sodelovanje v koaliciji. Gre za resne razmere, v katerih bo tudi Danska prevzela politično odgovornost, da se to dogajanje ustavi,” je danes sporočil danski obrambni minister Troels Lund Poulsen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da bo Danska k misiji ZDA in Velike Britanije prispevala častnika, ki bo sodeloval tudi pri načrtovanju operacij. Oblasti v Koebenhavnu so sicer v preteklosti načrtovale, da bi v regijo poslale tudi eno od svojih bojnih ladij, navaja AFP.

tovorna ladja v Rdečem morju
Foto: REUTERS

Več držav sodelovanja v misijah noče razkriti

Potem ko so jemenski hutijevci novembra začeli izvajati napade na ladje v Rdečem morju, s čimer so številna podjetja prisilili v preusmeritev prometa po daljši poti okrog Afrike, so decembra iz Pentagona sporočili, da se je koaliciji pod vodstvom ZDA za zaščito ključne plovne poti pridružilo več kot 20 držav. Med njimi je tudi več takšnih, ki svojega sodelovanja v misiji niso želele javno razkriti.

Evropski diplomati naj bi v teh dneh prav tako razpravljali o morebitni pomorski operaciji EU za zaščito ladij pred napadi hutijevcev. V njej bi lahko sodelovale tudi države, ki niso članice unije, je danes v senatu v Rimu dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Italija po besedah Tajanija sodeluje s Francijo in Nemčijo pri načrtovanju nove evropske misije z imenom Aspis, ki naj bi nadomestila že obstoječo misijo v Hormuški ožini pod vodstvom Francije, svoje delovanje pa razširila še na Rdeče morje in Adenski zaliv, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje