Združene narode skrbijo razmere v osrednji bolnišnici v Gazi

Svet 08. Jan 202410:44 0 komentarjev
Bolnišnica Al Aksa v Gazi
Bolnišnica Al Aksa v Gazi (Foto: REUTERS/Mohammed Al-Masri)

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije in urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev opozarjajo na razmere v osrednji bolnišnici v Gazi. Bolnišnico Al Aksa, ki so jo obiskali v nedeljo, je morala zaradi zaostrovanja spopadov zapustiti večina zaposlenih in okoli 600 pacientov. ZN opozarjajo tudi, da človekoljubna pomoč na sever Gaze ni prispela že skoraj dva tedna.

Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v osrednji bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov moralo zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico.

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Ocha so v nedeljo obiskali bolnišnico Al Aksa, kjer jim je direktor bolnišnice dejal, da je večina lokalnih zaposlenih in okoli 600 pacientov moralo zapustiti ustanovo zaradi zaostrovanja napetosti in ukazov za evakuacijo s strani Izraela, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V poročilu je Ocha še opozorila, da je bilo med petkom in nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 225 Palestincev, skoraj 300 pa ranjenih. V zadnjih dveh dneh pa je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Čeprav v Gazo prihaja humanitarna pomoč, pa ta ni bila dostavljena na sever enklave že 12 dni. WHO je moral konec tedna preklicati dostavo nujno potrebne medicinske opreme na sever enklave zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil, so sporočili na družbenem omrežju X.

Zaradi bombardiranja, omejenega gibanja in motenj v komunikaciji je praktično nemogoče dostaviti pomoč na izolirana obalna območja in sever enklave. “V večini bolnišnic primanjkuje osebja, saj so zdravstveni delavci odšli zaradi evakuacije ali negotovosti. Pacienti imajo zaradi nevarnih razmer otežen dostop do zdravstvenih ustanov,” so še zapisali na X.

Izraelska vojska tudi danes nadaljuje operacije na območju Gaze, v katerih je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti v zadnjih 24 urah ubitih 73 Palestincev. Iz begunskega taborišča v Džabaliji na severu območja so v nedeljo po izraelskih zračnih napadih poročali o več deset mrtvih, iz Han Junisa na jugu pa o desetih ubitih pripadnikih Hamasa.

V osrednjem delu palestinske enklave je izraelska vojska po lastnih navedbah našla vhod v podzemni predor, več tisoč ameriških dolarjev in orožje. Izraelska letala so uničila tudi skladišče orožje.

Antony Blinken
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Blinken: Nujno je, da Izrael stori več za zaščito civilistov

Medtem je ameriški državni sekretar Antony Blinken med nedeljskim obiskom Katarja posvaril pred zaostritvijo razmer na celotnem Bližnjem vzhodu in širitvijo konflikta. “Trenutno v regiji velja močna napetost. To je konflikt, ki bi zlahka metastaziral in povzročil še večjo negotovost in še več trpljenja,” je dejal Blinken na novinarski konferenci v Dohi.

Blinken je še pozval Izrael, naj v okviru svoje ofenzive bolje zaščiti civiliste v Gazi in omogoči dostavo humanitarne pomoči. “Nujno je, da Izrael stori več za zaščito civilistov,” je dodal. Zagotovil je, da namerava o tem govoriti tudi med obiskom v Izraelu.

Prepričan je še, da se Palestincev ne bi smeli prisilno izseljevati iz Gaze, kar so predlagali nekateri izraelski ministri. “Ne morejo jih, ne sme se jih prisiliti, da zapustijo Gazo,” je dejal. Po njegovem mnenju bi jim morali dovoliti, da se vrnejo na svoje domove, ko bo to mogoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski predsednik Izak Hercog je v nedeljo v intervjuju za ameriški NBC sicer zagotovil, da izgon Palestincev iz Gaze ni del uradne vladne politike. “To ni stališče Izraela,” je zagotovil.

Nemška zunanja ministrica Baerbock: “Kar se dogaja, je nezakonito po izraelskem in mednarodnem pravu”

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je med današnjim obiskom na zasedenem Zahodnem bregu, ki je pod palestinsko upravo, pozvala izraelsko vlado k boljši zaščiti Palestincev pred napadi tamkajšnjih judovskih naseljencev in h kaznovanju nasilja.

Po pogovorih s prebivalci manjšega palestinskega kraja, ki ga obdaja več izraelskih naselbin, je izpostavila, da je izraelska vlada odgovorna za zagotavljanje vladavine prava “v primeru nezakonitih napadov na ljudi, ki tu živijo zakonito”. Izraelska vojska pa je odgovorna za zaščito Palestincev pred nasilnimi naseljenci, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

“Kar se dogaja, je nezakonito po izraelskem in mednarodnem pravu,” je dejala ter izpostavila, da naraščanje nasilja judovskih naseljencev nad Palestinci na Zahodnem bregu od začetka vojne med Izraelom in Hamasom kaže na tesno povezanost stabilnosti tega palestinskega ozemlja in območja Gaze, kjer poteka vojna. Ponovila je, da so judovske naselbine nezakonite in da ogrožajo rešitev dveh držav, s tem pa tudi varnost Izraela.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

V izraelskem napadu na Libanon ubit višji poveljnik Hezbolaha

V izraelskem napadu z dronom je bil na jugu Libanona danes ubit višji vojaški poveljnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Visam al Tavil.

Trije neimenovani libanonski varnostni viri so za tiskovno agencijo Reuters potrdili, da je Tavil bil višji poveljnik v elitnih specialnih enotah Hezbolaha, Radvanovih silah.

Hezbolah
Hezbolah (Foto: PROFIMEDIA)

Neimenovani varnostni vir pa je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da je imel vodilno vlogo pri vojaških operacijah na jugu države, od koder je proiranski Hezbolah v zadnjih treh mesecih skoraj vsak dan izvajal napade na Izrael v podporo palestinskemu gibanju Hamas. Je tudi najvišji vojaški predstavnik Hezbolaha, ki je bil ubit od začetka vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani.

Po navedbah varnostnih virov je bil še z enim pripadnikom Hezbolaha ubit v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika na njegov avto v vasi, ki je kakih deset kilometrov oddaljena od meje z Izraelom.

Izraelska vojska, ki običajno ne komentira napadov v tujini ali poročil o njih, tudi tega napada ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!