Združeni narodi: Za konec nasilja na Zahodnem bregu se mora končati okupacija

Svet 23. Jun 202311:50 2 komentarja
Volker Türk
REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Nov izbruh nasilja na Zahodnem bregu bi lahko ušel izpod nadzora, je opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk. "Da bi se to nasilje končalo, se mora končati okupacija," je poudaril komisar ob koncu tedna, v katerem je bilo na zasedenih ozemljih ubitih najmanj 18 ljudi.

“Zadnji uboji in nasilje ter podžigajoča retorika Izraelce in Palestince le še bolj potiskajo v brezno,” je v današnji izjavi sporočil visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

Letos je na tem območju v operacijah izraelske vojske in napadih Palestincev ter judovskih naseljencev življenje izgubilo več kot 200 ljudi. Veliko večino teh žrtev predstavljajo Palestinci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem tednu so na območju večkrat posredovale izraelske sile, temu pa so sledili nasilni napadi oboroženih Palestincev in judovskih naseljencev.

“Kot okupacijska sila ima Izrael v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom obveznosti zagotavljanja javnega reda in varnosti na zasedenem palestinskem ozemlju,” je še izpostavil Avstrijec.

V zvezi divjanjem naseljencev v noči na sredo so izraelski obveščevalci pridržali tri osumljence, današnja poročila tamkajšnjih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Skrajno desna izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja ne odstopa od napovedi o pospešitvi načrtov za gradnjo več tisoč naselbin na zasedenih ozemljih.

Türk je poudaril, da se ljudje s politično močjo na vseh straneh zavedajo, da je potrebno končanje okupacije in te pozval, naj “nemudoma sprejmejo ukrepe za uresničitev tega”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje