Združeno kraljestvo v snežnem primežu: “Najhuje šele prihaja”

Svet 08. Feb 202420:07 1 komentar
Združeno kraljestvo je zajel snežni metež.
Združeno kraljestvo je zajel snežni metež. (Foto: PROFIMEDIA)

Združeno kraljestvo je v snežnem primežu. Številni vlaki so odpovedani, na desetine šol zaprtih, tamkajšnji mediji poročajo tudi o prometnih nesrečah. Britanski meteorološki urad, ki je za več delov Anglije in Walesa izdal rumeno in oranžno opozorilo, medtem opozarja, naj se ljudje na pot odpravijo le, če je to res nujno. "Najhuje šele prihaja," še napovedujejo tamkajšnji meteorologi, ki so izdali opozorilo tudi pred poplavami.

Britanski meteorološki urad je izdal rumeno vremensko opozorilo za sneg, poledico in nizke temperature, poroča Skynews.

V nekaterih delih Anglije in Walesa naj bi danes namreč zapadlo do 25 centimetrov snega, za dele severne Anglije in severnega Walesa pa so bila zaradi snega izdana oranžna vremenska opozorila.

Stephen Dixon, tiskovni predstavnik meteorološkega urada, je prebivalce pozval: “Pomembno je, da so ljudje previdni in na varnem. Sneg in poledica lahko še posebej vplivata na potovalne razmere, zato še preden se odpravite na pot, preverite, kakšno je stanje na določenem območju.”

A kljub opozorilom naj ljudje zaradi razmer na cestah ostanejo doma, so se nekateri vozniki v Zahodnem Yorkshiru vseeno odpravili na pot. Prav za to območje obstaja možnost, da bodo nekatere podeželske skupnosti odrezane od sveta, poroča Skynews.

Združeno kraljestvo je zajel snežni metež.
Združeno kraljestvo je zajel snežni metež. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi s severa Walesa poročajo o manjših nesrečah, zato so oblasti voznike pozvale k “posebni previdnosti”. Tamkajšnja policija je sporočila, da obravnavajo več prometnih nesreč na podeželskih območjih Denbighshira, Flintshira in Wrexhama.

Zaradi obilnega sneženja že prihaja tudi do zamud vlakov, saj morajo na vseh progah voziti z zmanjšano hitrostjo. Številni vlaki so bili odpovedani.

Na severu Anglije in Walesa so zaradi snežnih razmer morali zapreti več deset šol. Samo v Flintshiru so zaprli več kot 80 šol, a še preden je sploh začelo snežiti, kar je med straši sprožilo precej negodovanja, poroča CNN.

Timothy Cossida, ki ima tri otroke, je dejal, da je bila odločitev o zaprtju sprejeta prezgodaj. “Trdno sem prepričan, da mora biti zaprtje šole zadnja možnost.” Povedal je, da veliko družin in otrok snega sploh ni videlo, “in čeprav zdaj sneži, snega ni dovolj, da bi zaprli šole in povzročili vse te nevšečnosti.”

Na očitke se je odzval predsednik sveta Flintshire Neal Cockerton, ki je pojasnil, da je bila odločitev o zaprtju šol sprejeta na podlagi podatkov, ki sta jih v sredo posredovala meteorološki urad in policija. “Rumeno opozorilo pomeni, da se na pot odpravite zgolj, če je to res nujno. Kot svet smo bili zato raje proaktivni, namesto da bi čakali, da se razvijejo potencialno nevarne razmere.”

Britanski meteorološki urad še poroča, da se razmere v Združenem kraljestvu precej razlikujejo od kraja do kraja. V kraju Kinbrace se je temperatura čez noč spustila do -13,8 stopinje Celzija, medtem pa so na otočju  Scilly izmerili okoli 9 stopinj Celzija. Urad še opozarja, da se bo sneženje nadaljevalo in da “najhuje šele prihaja”.

Opozorila pred poplavami: “Izogibajte se plažam”

Meteorološki urad je pozno popoldne izdal tudi enajst opozoril pred poplavami, saj se se vremenske razmere še naprej slabšajo. Med drugim opozorila veljajo za območja Bristol, Poole, Upper Hull in Scarborough.

Opozorilo velja tudi za pristanišče Portland v Dorsetu, kjer pričakujejo močnejša plima kot običajno. Britanska agencija za okolje je sporočila, da bodo vremenske razmere verjetno povzročile tudi “velike valove na kopnem”.

“Prosimo, da se izogibate plažam, obalnim pešpotem in cestam, saj bodo pričakovani veliki valovi in morski pršec nevarni,” je opozorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje