Že 43. sveženj vojaške pomoči Ukrajini iz ZDA, tokrat za 400 milijonov dolarjev

Svet 26. Jul 202307:45 > 20:14 13 komentarjev
Ukrajina
Ukrajinska vojska v Zaporožju (Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Združene države Amerike so Ukrajini namenile 400 milijonov dolarjev dodatne vojaške pomoči. To je že 43. sveženj vojaške pomoči Ukrajini iz ZDA, ki vključuje strelivo za zračno obrambo, topniške granate, oklepna vozila in protioklepne zmogljivosti ter drugo opremo.

ZDA so Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev, kar je približno 361 milijonov evrov, je v torek sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

To je že 43. sveženj vojaške pomoči Ukrajini iz ZDA, ki vključuje strelivo za zračno obrambo, topniške granate, oklepna vozila in protioklepne zmogljivosti ter drugo opremo.

“Ukrajinci še naprej pogumno branijo svojo državo pred rusko agresijo, medtem ko Rusija nadaljuje svoje neizprosne in zlobne napade, v katerih ubija ukrajinske civiliste in uničuje civilno infrastrukturo. Ukrajinski pogum še naprej navdihuje svet,” je sporočil Blinken.

Po umiku iz pobude za črnomorsko žito Rusija še naprej napada ukrajinska pristanišča in infrastrukturo za prevoz žita, tudi v Odesi, je opozoril. “Rusija bi lahko to vojno kadar koli končala, če bi umaknila svoje sile iz Ukrajine in prenehala z brutalnimi napadi na ukrajinska mesta in ljudi. Dokler tega ne stori, bodo ZDA ter naši zavezniki in partnerji enotni z Ukrajino,” je dodal Blinken.

Rusija naj bi odbila napad na jugu Ukrajine

Ruska vojska je sporočila, da je odbila napad ukrajinske vojske v bližini mesta Orihiv na jugu Ukrajine. Napad naj bi potekal v okviru ukrajinske protiofenzive, v njem pa naj bi sodelovali trije bataljoni, opremljeni s tanki. Ruska vojska je sporočila tudi, da je dosegla nov napredek v smeri mesta Liman v ukrajinski vzhodni regiji Doneck, potem ko je v torek poročala, da je na tem območju napredovala za približno dva kilometra. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva naj bi spopadi trenutno potekali v bližini vasi Sergijivka, v kateri naj bi ruske sile že prevzele nadzor. V Kijevu medtem niso potrdili nobene izmed navedb ruske vojske ali obrambnega ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje