V Kijevu odjeknila eksplozija: ubita ena oseba, dva sta ranjena

Svet 05. Jul 202309:02 > 20:37 12 komentarjev
Valentyn Ogirenko/REUTERS

V Kijevu je odjeknila eksplozija, v kateri je umrla ena oseba, dva pa sta bila ranjena.

Na enem od sodišč v ukrajinski prestolnici Kijev je danes odjeknila eksplozija, pri čemer je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena.

Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko, je po prvih podatkih umrl samomorilski napadalec, ranjena pa sta bila pripadnika posebnih enot policije.

“Napadalec je umrl na kraju napada. Po prvih informacijah se je razstrelil,” je zapisal minister po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Po poročanju časnika Ukrajinska Pravda je minister Klimenko kasneje pojasnil, da je eksplozijo na okrožnem sodišču v Kijevu sprožil Igor Humenjuk, obtožen, da je 31. avgusta 2015 izvedel teroristični napad v bližini ukrajinskega parlamenta. V eksploziji bombe so tedaj umrli štirje ljudje, 130 pa jih je bilo ranjenih.

Po pisanju časnika je bilo na sodišču za danes predvideno zaslišanje Humenjuka. Ta je po prvih podatkih na stranišču razstrelil še neznano snov in skušal pobegniti. Nato se je zabarikadiral v enega od prostorov na sodišču. Ko so ga varnostne sile skušale aretirati, je odjeknila še ena eksplozija, v kateri je Humenjuk umrl, dva policista pa sta bila ranjena in utrpela poškodbe nog, poročanje časnika povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zelenski Macronu: Rusija načrtuje “nevarne provokacije” na nuklearko v Zaporožju

Kijev in Moskva sta si čez dan izmenjala obtožbe o načrtovanju napadov na jedrsko elektrarno v Zaporožju. “Predsednika Emmanuela Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju,” je po pogovoru z Macronom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom,” je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Jedrska elektrarna Zaporožje
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dejal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja jedrske elektrarne v Zaporožju “namestila predmete, podobne eksplozivu”. Enako je že pred tem zatrdila ukrajinska vojska.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno, navaja AFP. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti “zelo natančno orožje dolgega dosega” in brezpilotne letalnike.

Obtožbe tudi iz Kremlja

Podobne obtožbe so danes prišle tudi iz Kremlja. “Razmere so precej napete, saj je nevarnost sabotaže s strani kijevskega režima res velika – sabotaže, ki bi lahko imela katastrofalne posledice,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Režim v Kijevu je že večkrat pokazal, da je pripravljen na vse. Nazadnje smo to videli ob eksploziji hidroelektrarne Kahovka, ki je imela prav tako grozljive posledice,” je dodal Peskov, s čimer je namignil na uničenje jezu Kahovka v Ukrajini, ki je povzročilo katastrofalne poplave.

Zelenski je sicer že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala “teroristični napad”, vendar situacija v Zaporožju za zdaj ostaja nespremenjena.

Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje