Zelenski: Rusija želi z energetsko vojno ustrahovati Evropo

Svet 04. Sep 202211:43 1 komentar
Volodimir Zelenski
Ukranian Presidential Press via Reuters

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje je bila ponovno odklopljena od glavnih napajalnih vodov, so v soboto v izjavi sporočili iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ter dodali, da je jedrska elektrarna sicer še vedno povezana z omrežjem prek rezervnega napajalnega voda. Ukrajinski predsednik Zelenski je medtem Rusijo obtožil, da vodi energetsko vojno, katere cilj je ustrahovanje Evrope.

Gre za izklop četrtega glavnega električnega voda, medtem ko so bili trije preostali električni vodi po podatkih IAEA izklopljeni že prej, ko so na širšem območju potekali spopadi.

Elektrarna ima sicer vsega skupaj šest reaktorjev, iz agencije pa so v soboto sporočili, da deluje eden. Ta proizvaja električno energijo za hlajenje in druge bistvene varnostne funkcije na lokaciji ter za gospodinjstva, tovarne in druge, so sporočili.

inšpektorji IAEA, Zaporožje, jedrska elektrarna
Alexander Ermochenko/REUTERS

V Zaporožju je sicer v četrtek začela delo misija strokovnjakov IAEA, ki naj bi preučila stanje. Generalni direktor Rafael Mariano Grossi je po ogledu jedrske elektrarne opozoril, da je bila njena fizična celovitost večkrat kršena. Napovedal je tudi, da bodo nekateri inšpektorji v Zaporožju ostali do danes ali ponedeljka.

Elektrarno so iz omrežja 25. avgusta izklopili, ukrajinski jedrski operater Energoatom pa to takrat utemeljil z obstreljevanjem. Elektrarno so nato 26. avgusta ponovno priključili na omrežje.

Jedrska elektrarna v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca, kmalu po začetku invazije v Ukrajini, pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska.

Strah pred jedrsko katastrofo v Zaporožju se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

Zelenski Rusijo obtožil energetske vojne in pozval k enotnosti v Evropi

“Rusija danes poskuša še okrepiti energetski pritisk na Evropo. Črpanje plina prek Severnega toka je bilo v celoti ustavljeno,” je v nagovoru v soboto zvečer dejal Volodimir Zelenski. “Rusija poskuša uničiti normalno življenje vsakega Evropejca – v vseh državah naše celine,” je ocenil.

Cilj je po njegovih besedah oslabiti in ustrahovati evropske države in tako Rusija poleg tankov in raket kot orožje uporablja tudi energijo. To zimo Rusija pripravlja “odločilen udarec” energetskemu sektorju, je opozoril in dodal, da bi lahko v boju proti temu pomagalo le več povezanosti.

Severni tok
PROFIMEDIA

Prepričan je, da morajo Evropejci bolje usklajevati protiukrepe in si nuditi več pomoči. Poleg tega bi bilo treba okrepiti pritisk na Rusijo z namenom omejitve prihodkov, ki jih prejema od nafte in plina, je še menil.

Ruski energetski velikan Gazprom je pred dnevi naznanil ustavitev dobave plina prek plinovoda Severni tok 1 v Evropo, to pa utemeljil z vzdrževalnimi deli. Pred tem je že tudi omejil dobavo plina po plinovodu in ga začasno zaprl.

Po vsej Evropi zaradi okrenjene dobave plina iz Rusije naraščajo cene energije, na kar se je v soboto v pogovoru za britanski BBC odzvala tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska in ob tem spomnila na človeški davek vojne v njeni državi.

“Tako da ko preštevate penije na svojem bančnem računu, mi počnemo isto in štejemo žrtve,” je dejala. Menila je še, da bi moral svet spoznati zgodbe in obraze ljudi, ki bežijo pred vojno ali celo izgubijo svoje življenje. “Ne števila odvrženih bomb, ne vsote porabljenega denarja, temveč človeške zgodbe – in takih je na tisoče,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje