Zelenski: Ukrajina se v morebitnih pogajanjih z Rusijo ne bo odpovedala ozemlju

Svet 16. Feb 202322:01 9 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v intervjuju za BBC izključil možnost, da bi se Ukrajina v morebitnih mirovnih pogajanjih z Rusijo odpovedala kateremu koli ozemlju.

Kot je dejal Zelenski, bi popuščanje Rusiji pri ozemlju pomenilo, da bi se lahko ta tudi v prihodnje vrnila z željo po še novih ozemljih.

Po njegovem mnenju se je napovedana spomladanska ofenziva Rusije že začela, vendar je prepričan, da so ukrajinske sile sposobne zatreti rusko napredovanje. Pri tem je znova poudaril pomembnost dodatne pomoči v orožju z Zahoda. “Moderno orožje lahko hitreje zagotovi mir. Orožje je namreč edini jezik, ki ga Rusija razume,” je dejal.

Zelenski, ki je intervju opravil pred bližajočo prvo obletnico začetka vojne v Ukrajini, je pozive po dobavi novega orožja izrazil že ob nedavnem obisku Londona, Pariza in Bruslja. Britanski premier Rishi Sunak mu je ob obisku dejal, da ne izključuje možnosti, da bi Ukrajini dobavili moderna bojna letala. Medtem so v Kijevu vse bolj razočarani nad hitrostjo dobave orožja. Tudi dobave bojnih tankov, ki so jih prejšnji teden obljubile zahodne države, naj ne bi bilo še vsaj naslednjih nekaj tednov.

Ukrajinski predsednik se je v intervjuju odzval tudi na izjave beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Ta je dejal, da se bodo beloruski vojaki ob ruskih borili le, če bi tuja država najprej napadla Belorusijo. “Upam, da se Belorusija ne bo pridružila vojni. A če se bo, se bomo borili in tudi preživeli. Če bi Rusija uporabila Belorusijo kot vstopno točko za napad, bi bila to “velika napaka”,” je dejal. Ruska ofenziva proti Kijevu se je lanskega 24. februarja začela ravno z ozemlja Belorusije. Rusi Kijeva niso zavzeli in so se po nekaj tednih umaknili.

Če so ruski vojaki ubogali takšne ukaze, pomeni, da imajo enake vrednote

Rusko vojno taktiko v Ukrajini je Zelenski označil za brezvredno, katere cilj je bilo uničenje vsega. “Če so ruski vojaki izvedli naročene ukaze pomeni, da imajo enake vrednote.”

Nedavno objavljeni ukrajinski podatki sicer kažejo, da ruski vojaki v Ukrajini ta mesec umirajo v večjem številu kot kadar koli prej, a podatkov ni mogoče potrditi.

“Danes je naše preživetje naša enotnost. Verjamem, da se Ukrajina bori za svoje preživetje,” je dejal Zelenski. Po njegovih besedah se Ukrajina približuje Evropi tako na gospodarskem področju kot tudi z vrednotami. “Izbrali smo to pot. Želimo varnostna jamstva. Kakršnikoli ozemeljski kompromisi bi nas kot državo oslabili.”

Pri tem je še poudaril, da se ne bojijo kompromisov, saj se z njimi soočamo vsak dan. “Vprašanje pa je, s kom delati kompromise. S Putinom? Ne. Ker ni zaupanja. Dialog z njim? Ne. Ker ni zaupanja,” je dejal ob koncu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje