Zelenski v intervjuju za CNN iz bunkerja: Nisem jaz ikona, ikona je Ukrajina

N1 video 02. Mar 202214:59 0 komentarjev

"Srečali smo se z do zob oboroženimi ukrajinskimi vojaki, ki so nas z njihovim vozilom odpeljali do kleti neke stavbe v središču Kijeva. Šli smo skozi temne hodnike, obložene z vrečami peska in varnostnimi silami vsepovsod, dokler nismo prišli do prostora, kamor se je pred ruskimi napadi zatekel Volodimir Zelenski." Tako je pot do kijevskega zaklonišča, kjer je s predsednikom Zelenskim opravil intervju, opisal novinar CNN Matthew Chance.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v intervjuju za CNN pozval predsednika ZDA Joeja Bidna, da v svojem letnem nagovoru o stanju v državi poda močno izjavo glede ruske invazije. Kot je opozoril Zelenski, napredka v pogovorih med Rusijo in Ukrajino ni pričakovati, če se bodo vojaški napadi nadaljevali.

“Predvsem se je treba pogovarjati. Treba je prekiniti spopade in se vrniti na točko, ko se je pred šestimi dnevi vse začelo,” je dejal Zelenski. “Pomembno je, da se ustavi bombardiranje ljudi, šele nato se lahko usedemo za pogajalsko mizo.” Na vprašanje, ali ima občutek, da Ukrajina na pogovorih z Rusijo samo izgublja čas, je odgovoril, da bomo to še videli. Predstavniki obeh strani so se na pogajanjih prvič sestali v ponedeljek.

Pred govorom v kongresu je ukrajinski predsednik Bidna pozval, da Američanom oriše posledice ruske invazije. “Biden je eden od svetovnih voditeljev. Zelo pomembno je, da ljudje v Združenih državah Amerike razumejo, da je, čeprav boji potekajo v Ukrajini, to tudi vojna za vrednote demokracije in svobode,” je dejal Zelenski. Spet je pozval ZDA in Nato, da zaprejo zračni prostor nad Ukrajino. “S to prošnjo sem se že obrnil na več zahodnih voditeljev, saj verjamem, da morajo pomagati in podpirati demokratične države.”

“Z Bidnom sem govoril večkrat. Večkrat sem mu povedal, da se bo Ukrajina upirala in borila močneje kot kdorkoli, vendar sami proti Rusiji ne bomo zmogli.” Dodal je še, da je prav zato zelo pomembna hitra pomoč.

ZDA in zaveznice Nata so Ukrajini pomagale z orožjem, vojaško opremo ter obveščevalnimi podatki, sprejele pa so tudi sankcije proti Rusiji. Zahodni zavezniki pa ostajajo jasni, da v Ukrajino, ki ni del Nata, ne bodo pošiljali svojih vojakov. Zelenski je, če bo Rusija dobila nadzor nad Ukrajino, napovedal težave za Nato. “Če Ukrajina pade, bo vsa ta vojska na mejah s Poljsko, Litvo … Nato se bo spopadal z velikimi težavami in provokacijami,” je povedal.

CNN se je z ukrajinskim predsednikom pogovarjal v zaklonišču v Kijevu, ki se tako kot še mnoga druga mesta po državi pripravlja na nov intenzivni val napadov ruskih enot. Rakete so v torek v prestolnici zadele in poškodovale televizijski stolp, le nekaj ur po tem, ko je Rusija opozorila na prihajajoče natančne napade na infrastrukturo ukrajinskih varnostnih agencij. Raketni napad na televizijski stolp je uničil opremo za oddajanje, kar je vzbudilo strahove, da Rusija skuša onesposobiti komunikacijsko infrastrukturo v mestu, kar je sporočil tudi ukrajinski notranji minister.

Zelenski je za CNN dejal, da Rusija neselektivno napada ukrajinske državljane in zgodovinske znamenitosti. “Kot lahko vidite, ni nihče pretirano previden pri izbiri tarč. V napadih so bili ubiti tudi otroci, branimo svojo pravico do življenja,” je povedal in dodal, da Moskva izstreljuje rakete tudi na staro jedro Kijeva.

O ukrajinskem odporu je govoril zmagoslavno, o ruskih vojakih pa povedal, da ti sploh ne vedo, kaj počnejo. “Ne poznajo naših ulic, naših ljudi, naše miselnosti in prizadevanj. Ne vedo ničesar, poslani so bili, da ubijajo in umrejo.”

Medtem ko so v torek na Kijev padale rakete in so ruske sile napadale tudi ostala mesta, so satelitski posnetki pokazali 65-kilometrsko kolono vojaških vozil na poti proti ukrajinski prestolnici. V torek je bilo napadeno tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Po poročanju oblasti na Telegramu je bilo več kot 20 ljudi, med njimi tudi otroci, ranjenih v eksploziji v bližini vladne stavbe. Torkovi napadi ruske vojske kažejo na vedno manjšo rusko zadržanost pri bombardiranju, kar vzbuja strah, da bi lahko bilo še več civilnih žrtev. Združeni narodi so v torek poročali, da sta v spopadih umrla vsaj 102 civilista, ranjeni pa naj bi bili 304.

Ukrajinski predsednik Zelenski je za svoj odziv na vojno prejel številne pohvale v mednarodnem prostoru. Ni se odločil za evakuacijo, med spopadi pa redno nagovarja Ukrajince. V torek je po čustvenem nagovoru v Evropskem parlamentu požel stoječe ovacije. Glede svoje preobrazbe iz komika in igralca v svetovno znanega voditelja je Zelenski za CNN povedal, da je položaj resen in vsekakor ni filmski. “Nisem jaz ikona, ikona je Ukrajina.”

“Ukrajina je v osrčju Evrope. Menim, da zdaj Evropa vidi Ukrajino kot nekaj posebnega za ves svet. Prav zato je ne sme izgubiti,” je dodal. Predsednik Zelenski je bil ob intervjuju vidno utrujen. Kot je povedal ekipi CNN, svoje družine ni videl že tri dni. Svoj delavnik je povzel v dveh besedah: delo in spanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!