Zelenski voditeljem G7: Storite vse v vaši moči za ustavitev vojne do konca leta

Svet 27. Jun 202215:25 5 komentarjev
Zelenski in G7
Ukranian Presidential Press Service via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je voditelje držav G7 danes pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi do konca leta končali rusko invazijo na Ukrajino. Pozval jih je tudi, naj okrepijo sankcije proti Rusiji. Države G7 so ob tem Ukrajini zagotovile nadaljnjo podporo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru prek video povezave, ki ni bil javno predvajan, voditeljem skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki se sestajajo na dvorcu Elmau na Bavarskem, dejal, da razmere na bojišču postajajo vse težje za ukrajinsko vojsko, ki se sooča z napadi ruskih sil.

Pri tem jih je pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi vojno v Ukrajini končali do konca leta, še pred začetkom zime, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je pri tem poudaril, da je treba še naprej izvajati “težke kazenske ukrepe” proti Rusiji in “ne zmanjšati pritiska” kljub več paketom sankcij, ki so jih zahodni zavezniki doslej že sprejeli proti Moskvi.

Zelenski se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zahvalil voditeljem sedmerice držav za podporo Ukrajini. Po navedbah virov jih je zaprosil za podporo, ki obsega pet točk, in sicer sisteme zračne obrambe, varnost, izvoz ukrajinskega žita, sankcije in obnovo države, še navaja Ansa.

Države G7 je tudi pozval, naj zamejijo cene ruske nafte. Po njegovem prepričanju je treba “omejiti cene nafte, ki jo izvaža agresor”, je zapisal po nagovoru na svojem računu na Telegramu. Visoki ameriški uradnik pa je novinarjem ob tem povedal, da pogajanja o tem, kako omejiti vsote denarja, ki jih Rusi prejmejo od izvoza svoje nafte, enega ključnih virov za financiranje vojne, napredujejo.

Zelenski: Ni še čas za pogajanja

Zelenski je voditelje tudi opozoril, da še ni prišel čas za začetek pogajanj z Rusijo, saj si Kijev še vedno prizadeva utrditi svoj položaj, je sporočilo francosko predsedstvo. “Predsednik Zelenski je dal jasen odgovor, da zdaj ni čas za pogajanja. Ukrajina se bo pogajala, ko bo v položaju, da to stori, torej ko bo ponovno vzpostavila položaj moči,” so po poročanju AFP navedli v Elizejski palači.

Voditelji G7 so v sprejeti izjavi drugi dan tridnevnega zasedanja Ukrajini danes zagotovili nadaljnjo podporo pri soočanju z rusko agresijo. “Še naprej bomo zagotavljali finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo ter podpirali Ukrajino, dokler bo to potrebno,” so sporočili.

Podporo Zelenskemu in Ukrajini so voditelji G7 izrazili tudi posamično na Twitterju. “Kot G7 stojimo enotni na strani Ukrajine in bomo nadaljevali s podporo. Za to moramo vsi sprejeti težke, a nujne odločitve,” je zapisal gostitelj srečanja, nemški kancler Olaf Scholz. “Še naprej bomo krepili pritisk na Putina. Ta vojna se mora končati,” je bil odločen.

Vrh G7
Susan Walsh/Pool via REUTERS

Podporo Ukrajini sta izrekla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki se v imenu EU udeležujeta vrha G7. “Danes zjutraj nas je ukrajinski predsednik Zelenski seznanil z ruskimi napadi na Ukrajino. Občudujemo njegovo vodstvo in odpornost ukrajinskega ljudstva. G7 je pokazala izjemno enotnost. Dogovorili smo se, da bomo z Ukrajino vztrajali, dokler bo potrebno,” je tvitnila predsednica komisije.

Michel pa je na Twitterju zapisal, da “mora biti Kremelj poražen v Ukrajini” in poudaril “neomajno povezanost” G7 v solidarnosti z ukrajinskim narodom. “Denar, orožje in politična podpora. Vse mobilizirano za Zelenskega in Ukrajino,” je dodal.

ZDA nameravajo Ukrajini poslati sofisticirane protiletalske rakete za obrambo pred ruskimi napadi, še navaja AFP. Ameriški predsednik Joe Biden je “nabavo naprednih sistemov zračne obrambe za Ukrajino postavil za prednostno nalogo”. Do napovedi nakupa “naprednega raketnega obrambnega sistema zemlja-zrak srednjega do dolgega dosega” ter drugega orožja za pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji bi lahko prišlo še ta teden.

Države G7 so v skupni izjavi tudi pozvale Rusijo, naj omogoči, da bodo pošiljke žita zapustile Ukrajino, da bi se tako izognili poslabšanju svetovne krize pri oskrbi s hrano. “Odločno pozivamo Rusijo, naj brezpogojno preneha z napadi na kmetijsko in prometno infrastrukturo ter omogoči prost prehod ladij iz ukrajinskih pristanišč v Črnem morju,” so zapisali.

Voditelji G7 so tudi izrazili “resno zaskrbljenost” zaradi napovedi Rusije, da bi lahko v Belorusijo premestila rakete z jedrskimi zmogljivostmi. Obsodili so “neupravičeno uporabo jedrske retorike” Rusije.

Skupino G7 tvorijo Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, ZDA in Japonska, poseben status pa pripada tudi EU. Tokratni vrh je posvečen predvsem vojni v Ukrajini in soočanju z njenimi posledicami. Ob Ukrajini pa se bodo voditelji posvetili tudi prehranski varnosti, podnebnim vprašanjem, energetiki in zdravju. Na letošnji vrh G7, ki mu predseduje Nemčija, so bile povabljene tudi Argentina, Indija, Indonezija, Senegal in Južna Afrika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje