Zeman podprl Madžarsko in transspolne osebe označil za “ogabne”

Svet 28. Jun 202111:28 > 12:22 0 komentarjev
Miloš Zeman
REUTERS/Leonhard Foeger

Češki predsednik Miloš Zeman je v sporu z Evropsko unijo zaradi omejevanja dostopa do informacij o LGBTIQ na Madžarskem podprl Budimpešto. Ob tem je v intervjuju za televizijo CNN Prima v nedeljo transspolne osebe označil za ogabne.

“Kdor si z operacijo spremeni spol, v resnici stori zločin samopoškodovanja,” je povedal češki predsednik Miloš Zeman v intervjuju in transspolne osebe ob tem označil za “ogabne”. Dejal je, da če bi bil mlajši, bi organiziral ogromne proteste heteroseksualcev v Pragi, ki se bi jih po njegovem mnenju udeležilo več milijonov ljudi.

Po njegovem mnenju je spolna usmerjenost zasebna stvar vsakega posameznika. “Ko pa to razglašajo, se postavijo nad druge,” je dejal in dodal, da se mu zdi nesmiselno, da spolne manjšine protestirajo. Osebno sicer pravi, da nima nič proti proti spolni vzgoji, ki vključuje tudi poučevanje o LGBT skupnosti, a le v srednjih šolah. “Govora je o otrocih v osnovnih šolah. Ti tovrstnih stvari sploh še ne razumejo,” je dodal.

Zeman je označil obsodbo spornega madžarskega zakona s strani EU kot vmešavanje v notranje zadeve. Več kot polovica od 27 držav članic se je sicer v pismu javno postavila proti zakonu, ki za mladoletne prepoveduje izobraževalne programe in vsebine o homoseksualnosti in transseksualnosti. Med podpisniki ni bilo Češke, pa tudi Slovenije ne.

Do izjav Zemana so bili kritični češki zagovorniki pravic LGBTIQ. Organizatorji praške Parade ponosa so opozorili, da tovrstne izjave le še prilivajo olje na ogenj sovraštva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!