Skoraj 100 žrtev poplav in zemeljskih plazov v Braziliji

Svet 17. Feb 202209:39 > 09:50 0 komentarjev

Zemeljski plazovi in poplave so v brazilskem mestu Petropolis po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti terjali najmanj 94 življenj. Gre za zadnje v nizu smrtonosnih neurij, ki so v preteklih treh mesecih prizadela Brazilijo in ki jih strokovnjaki povezujejo s podnebnimi spremembami.

Močna torkova neurja so v mestu Petropolis severno od Ria de Janeira sprožila zemeljske plazove in poplave. Ker je še vedno pogrešanih 35 ljudi, so se gasilci in prostovoljci zaradi strahu, da bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo, v iskanje odpravili med ruševine hiš. Pri reševanju si pomagajo s psi, bagri in helikopterji.

Okoli 300 ljudi je trenutno nastanjenih v zavetiščih, večinoma v šolah. Dobrodelne organizacije pa so pozvale k darovanju vzmetnic, hrane, vode, oblačil in mask za vse prizadete. Na nesrečo se je odzvalo več kot 180 gasilcev in drugih reševalcev, pomaga pa jim tudi 400 vojakov, ki so jih oblasti poslale kot okrepitev.

Guverner Claudio Castro je po obisku kraja nesreče dejal, da je mesto videti kot vojno območje. Pohvalil je delo reševalcev in dodal, da je bilo to najhujše deževje po letu 1932.

V videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je bilo videti poplavljene ulice. Številne trgovine je popolnoma zalila voda, ki je drla po ulicah zgodovinskega mestnega središča in za seboj puščala kupe prevrnjenih avtomobilov.

V neurju je v treh urah v mestu padlo 258 milimetrov dežja, kar je skoraj toliko kot v preteklem mesecu, so sporočili iz županovega urada. Najmočnejši naliv je sicer minil, vendar naj bi se deževje v prihodnjih dneh nadaljevalo, so povedali pristojni organi.

Poplave v Braziliji Poplave v Braziliji
REUTERS/Ricardo Moraes
Poplave v Braziliji Poplave v Braziliji
REUTERS/Ricardo Moraes
Poplave v Braziliji Poplave v Braziliji
REUTERS/Ricardo Moraes
Poplave v Braziliji Poplave v Braziliji
REUTERS/Ricardo Moraes

Strokovnjaki trdijo, da so se deževne sezone povečale zaradi cikličnega ohlajanja Tihega oceana in vpliva podnebnih sprememb. Globalno segrevanje povečuje nevarnost in intenzivnost poplav zaradi izrednih padavin, saj toplejše ozračje zadržuje več vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!