Zemljevid: do kod so napredovale ruske sile?

Svet 03. Mar 202216:14 2 komentarja
Zemljevid: Ukrajina
N1/CNN

Po enem tednu od začetka ruske invazije na Ukrajino so ruske sile močno napredovale v notranjost države, a prestolnice Kijev jim še ni uspelo zajeti. Pod ruski vpliv pa je danes padlo prvo večje ukrajinsko mesto Herson. Poglejte si zemljevid, kako ruske sile prodirajo v Ukrajino in katera območja jim je uspelo zajeti.

Danes je osmi dan ruske invazije na Ukrajino. Rusija je napadla v četrtek zgodaj zjutraj s severa, juga in vzhoda. Do zdaj je ruskim silam uspelo zajeti pomembno pristaniško mesto Herson na jugu države. Iz obleganega Mariupola pa poročajo o številnih žrtvah. Kljub vztrajnemu obstreljevanju mesta Harkov ta ostaja pod ukrajinskim nadzorom. Kijev je prav tako še vedno trdno v ukrajinskih rokah, ponoči pa so se od tam slišale močne eksplozije.

DOGAJANJE V UKRAJINI SPREMLJAMO V ŽIVO >>>

Boj za Kijev

Ruske sile s severa napredujejo proti ukrajinski prestolnici Kijev, a njihov napredek se je v zadnjih dneh upočasnil. Britanski minister za obrambo je dejal, da je razlog za počasno napredovanje dolgega konvoja ruskih vojaških vozil v “odločnem nasprotovanju Ukrajincev, tehničnih težavah in zastojih”. Danes so s satelitskimi posnetki ocenili, da konvoj še vedno ostaja okoli 30 kilometrov stran od centra mesta.

Kijev se sooča z zračnimi napadi in številnimi eksplozijami, a za zdaj ruskih tankov in oklepnikov še niso videli v prestolnici.

Napad z vzhoda

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, je v zadnjih dneh bil večkrat bombardiran. V sredo je župan mesta sporočil, da je obstreljevanje ubilo vsaj 21 ljudi, ranjenih pa je več kot 100 oseb. Na obrobju mesta so videli ruske padalce, a nadzor nad mestom ima še vedno ukrajinska vojska.

Mesto Harkov
REUTERS/Oleksandr Lapshy

Napad z juga

Ruskim silam je uspelo prevzeti nadzor nad mestom Herson – gre za prvo večje mesto, ki je padlo pod njihov vpliv. Čeprav še vedno plapola ukrajinska zastava, tam ni več ukrajinske vojske. Pristaniško mesto Mariupol je pod neprestanim napadom ruskih sil in župan je opozoril na prihajajočo humanitarno katastrofo. Napredovanje iz mesta Mariupol proti vzhodu bi povezalo Krim in teritorij, ki ga imajo pod nadzorom proruski separatisti, Doneck in Lugansk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje