Zemljevid: kje potekajo boji in kje so ruske sile

Svet 26. Feb 202211:07 > 02. Mar 2022 14:19 1 komentar

V Ukrajini se je začela bitka za nadzor nad prestolnico Kijev. Kako so ruske sile prodirale v Ukrajino in katera območja so doslej uspele zavzeti.

Po podatkih analize, ki jo je pripravil Inštitut za vojne študije iz Washingtona, so ruske sile v petek prevzele nadzor nad deli severne Ukrajine izven prestolnice Kijeva, vključno z območjem Černobila.

DOGAJANJE V UKRAJINI SPREMLJAMO V ŽIVO >>>

Ruske sile so prevzele nadzor nad deli severne Ukrajine zunaj glavnega mesta Kijev, vključno z izključitvenim območjem Černobila, je pokazala analiza Inštituta za preučevanje vojne v Washingtonu.

Ruske enote so v Ukrajino prodrle ob južni, vzhodni in severni meji države, vendar je operacija naletela na večji odpor ukrajinskih sil na severu v Kijevu in Harkovu, dveh največjih mestih v državi.

Ruske sile vstopile na zahodno obrobje Kijeva

V petek zvečer po lokalnem času so ruske sile vstopile na zahodno obrobje prestolnice Kijev, ni pa jim uspelo prodreti na vzhodno stran mesta. Ukrajinske sile si jim preprečile tudi zavzetje mesta Černigov, ki leži severovzhodno od Kijeva.

Ukrajinska vojska je nato sporočila, da so ruski vojaki v petek vstopili v severno okrožje Kijeva in da v mestu delujejo “sabotažne skupine”. Pentagon in britansko obrambno ministrstvo sta v obveščevalnih poročilih navedla, da Rusija poskuša obkoliti prestolnico.

V bližini Krima na jugu pa naj bi ruske sile zavzele mesto Herson.

Začela se je bitka za nadzor nad Kijevom

V noči s petka na soboto se je začela bitka za nadzor nad prestolnico Kijev, je sporočila ukrajinska vlada. Ta novica je sledila napovedi predsednika Volodimirja Zelenskega, da bodo Rusi ponoči poskušali zavzeti mesto. Prebivalce je pozval, naj odločno branijo mesto.

Vso noč so se v mestu slišale eksplozije in streljanje, s sončnim vzhodom pa je vse potihnilo, kar so prebivalci opisali kot “strašljivo tišino”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje