Boj za Kijev se nadaljuje, zopet nočne eksplozije in streli

Svet 26. Feb 202206:16 > 27. Feb 2022 00:33 2 komentarja

V Ukrajini se je v noči na soboto začela bitka za nadzor nad prestolnico Kijev, je sporočila ukrajinska vlada. V noči na soboto in v zgodnjih jutranjih urah je bilo v Kijevu slišati več kot 50 eksplozij in neprestano streljanje. Izstrelek je zadel stanovanjsko zgradbo v Kijevu, ki je delno uničena. Po spopadih v prestolnici so uvedli policijsko uro med 17. in 8. uro zjutraj. Ukrajinski zdravstveni minister je sporočil, da je med rusko invazijo umrlo že skoraj 200 ljudi. Ukrajinska stran je sicer včeraj poudarila, da je pripravljena na mirovna pogajanja. Vse več držav, tudi Slovenija, za ruska letala zapira zračni prostor. Ruski prodor se je po podatkih britanskega obrambnega ministrstva medtem upočasnil. Tudi Pentagon je potrdil, da ruska vojska napreduje počasneje od pričakovanj, v Ukrajini pa je trenutno več kot polovica ruskih sil, namenjenih tej operaciji. Nemčija je kot zadnja članica EU podprla predlog uvedbe omejitev ruskega članstva v sistemu SWIFT. Tudi nedeljsko jutro pa so v ukrajinski prestolnici pričakali z eksplozijami in streli. V tujih medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo:

00.17 Dve veliki eksploziji sta v nedeljo zgodaj zjutraj razsvetlili nočno nebo jugozahodno od Kijeva. Za eno eksplozijo očividci ocenjujejo, da je bila približno 20 kilometrov od središča ukrajinske prestolnice. Druga eksplozija je malo pred 1. uro zjutraj po lokalnem času odjeknila v jugozahodnem delu mesta, v smeri drugega večjega kijevskega letališča.

00.12 Dopisnik medijske hiše NBC News je na Twitterju sporočil, da so ga v hotelu v Moskvi, kjer je trenutno nastanjen, prosili, naj račun za bivanje v čim krajšem času poravna, saj niso prepričani, če bodo izbrane kreditne kartice delovale tudi po uveljavitvi novih sankcij, ki predvidevajo izključitev nekaterih ruskih bank is sistema SWIFT.

23.45 Varnostni svet ZN bo v nedeljo opravil formalno glasovanje o potrditvi sklica izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o vojni v Ukrajini, ki bo predvidoma potekala v ponedeljek. Stalna članica Varnostnega sveta ZN Rusija, ki je napadla Ukrajino, potrditve izredne seje ne more preprečiti. Za izredno zasedanje je predsednika Generalne skupščine ZN Andulo Šahida v četrtek uradno zaprosil veleposlanik Ukrajine Sergij Kislica. Veleposlanik je predlagal, da zasedanje poteka v skladu z resolucijo “združevanje za mir”, ki so jo predložile ZDA in je bila sprejeta novembra 1950, da so se lahko Združeni narodi izognili vetu Sovjetske zveze med korejsko vojno od leta 1950 do leta 1953.

23.38 Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so dosegle dogovor o izključitvi določenih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT. Ta ukrep bo del novega niza finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, o katerih so se dogovorile Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada. “Zavezujemo se, da bomo zagotovili, da bodo določene ruske banke umaknjene iz sistema SWIFT. To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, kar bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno,” je v sporočilu zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

23.22 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je  po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresem, ki mu je zagotovil, da bodo Združeni narodi v luči ruske agresije okrepili humanitarno pomoč. Zelenski se je medtem zavzel za odvzem glasovalne pravice Rusiji v Varnostnem svetu ZN. Guterres je glede na sporočilo ZN v pogovoru z Zelenskim tudi napovedal, da bodo Združeni narodi v torek objavili poziv k financiranju njihovih humanitarnih operacij v Ukrajini.

23.00 V ruskem bombnem napadu blizu ukrajinskega mesta Mariupol naj bi bilo ubitih deset grških državljanov, šest pa ranjenih, je sporočila Grčija. Sprva je Reuters poročal o šestih smrtnih žrtvah.

22.50 Ruski topniški ogenj je po poročanju Guardiana zadel kijevsko otroško onkološko bolnišnico, pri čemer je en otrok umrl, dva pa sta bila ranjena. Očividci poročajo, da je prestolnica tarča več raketnih izstrelkov.

22.40 Poročila novinarjev, ki so v ukrajinski prestolnici, kažejo na to, da se lahko vsak trenutek pričakuje zračni napad na Kijev. Malo pred polnočjo so se namreč v glavnem mestu zopet oglasili zvoki siren. Do 8. ure zjutraj po lokalnem času sicer velja policijska ura, župan Kijeva Kličko pa je dejal, da bo vsak, ki ga bodo v tem vmesnem času opazili na ukrajinskih ulicah, veljal za “ruskega saboterja”. Ukrajinci se zato skrivajo v zavetiščih, podzemnih postajah, kleteh in na svojih domovih, kjer čakajo na nov ruski napad.

21.55 Tudi Francija se bo pridružila državam, ki bodo v Ukrajino poslale orožje. Pred tem sta se dodatni vojaški podpori Ukrajine že zavezali Nemčija in Nizozemska. Iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona so namreč sporočili, da bo država v Ukrajino poslala obrambno orožje in dodatno gorivo, poroča Reuters in dodaja, da se je Francija zavezala tudi okrepljenemu boju zoper “ruske medije in vpivneže”, ki širijo lažne informacije o konfliktu.

21.49 Na ruski napad na Ukrajino so se odzvali tudi v prostovoljni in nepolitični organizaciji Društva Slovenija Rusija, katere namen je spoznavanje ruskega naroda, običajev, kulture in jezika. “Ob brutalnem napadu Rusije na Ukrajino Društvo Slovenija Rusija z osuplostjo in ogorčenjem izraža svoje nasprotovanje agresivni politiki ruske države. Kot civilnodružbena organizacija, ki si že 25 let prizadeva za izgradnjo mostov med dvema narodoma in za dialog med kulturami in verstvi na temeljih medsebojnega spoštovanja in sodelovanja obžalujemo, da se je ruski državni vrh odločil za iracionalno delovanje, v nasprotju z načeli temeljne človečnosti,” so zapisali in dodali, da se pridružujejo obsodbam ruske agresije s strani slovenskega državnega vrha.

21.34 Britanski premier Boris Johnson je na Twitterju sporočil, da se je v večernih urah slišal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. “Junaštvo predsednika in njegovih ljudi pri obrambi svoje države vzbuja strahospoštovanje,” je zapisal Johnson in dodal, da so si država enotne v tem, da je treba Rusijo diplomatsko in finančno izolirati. “Pozdravljam povečano pripravljenost za izključitev Rusije iz sistema SWIFT,” je še zapisal britanski premier.

21.30 Nizozemska je potrdila, da bo v Ukrajino poslala dodatno vojaško podporo. Pošiljka vključuje 200 raket stinger in 50 protitankovskih orožij s 400 raketami. Obrambna ministrica Kasja Ollongren je sporočila, da v sodelovanju z Nemčijo preiskujejo tudi možnost dobave raket Natovi bojni skupini, ki se oblikuje na Slovaškem.

21.26 Zunanji ministri EU bodo v nedeljo na virtualnem zasedanju razpravljali o nujni pomoči ukrajinskim oboroženim silam, da jih podprejo v njihovem “junaškem boju”, je prek Twitterja sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Zapisal je, da je v nedeljo ob 18. uri sklical virtualno zasedanje zunanjih ministrov EU, ki bodo sprejeli nadaljnje ukrepe v podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji. “Predlagal bom sveženj nujne pomoči ukrajinskim oboroženim silam v podporo pri njihovem junaškem boju,” je sporočil.

21.11  Prvi hrvaški prostovoljci so že na poti do Ukrajine, kjer želij opomagati v boji proti ruski agresiji, poroča novinar Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. “Večja skupina prostovoljcev bi se morala v nekaj dneh pridružiti ukrajinski vojski. Imajo predhodne vojaške izkušnje in so polni morale in želje pomagati ukrajinski vojski,” je dejal Čorkalo.

20.44 “V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo,” so iz kabineta predsednika vlade sporočili po zaključeni seji Sveta za nacionalno varnost (Snav). Kot so dodali, so na seji, ki jo je sklical premier Janez Janša, obravnavali gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusko federacijo.

20.43 Spletna platforma YouTube je več ruskim kanalom, vključno z dsržavnim medijem RT, blokirala dostop do video storitev, poroča Reuters. Med drugim so jim z začasno blokado monetizacije onemogočili možnost ustvarjanja prihodkov. Kot so sporočili iz podjetja, so to potezo spodbudile “izredne okoliščine”.

20.20 Ruske čete se približujejo ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju in so na to prizorišče usmerile svoje rakete, je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Vadym Denysenko. Še vedno delujoča jedrska elektrarna v Zaporožju, ki velja za največjo v Evropi, se nahaja na jugovzhodu Ukrajine. Ruske sile so sicer že zasedle nedelujočo elektrarno v Černobilu, približno 100 kilometrov severno od ukrajinske prestolnice.

20.01 Z izjavo za javnost se je prvič od ruske vojaške invazije na Ukrajino oglasil lastnik Chelseaja, ruski milijarder Roman Abramovič, in sporočil, da se umika iz kluba. Skrbništvo kluba predaja v roke Chelseajeve neprofitne dobrodelne organizacije.

19.40 Nemški kancler Olaf Scholz je sporočil, da “ruska invazija predstavlja prelomnico”, zato se bo Nemčija odzvala in v znak podpore Ukrajini v državo poslala 1000 protitankovskih orožij in 500 raket stinger. Poleg tega so danes v Berlinu odobrili še izvoz 14 posebnih oklepnih vozil Ukrajini, ki bodo služila zaščiti osebja in tudi za namene evakuacije, ter 10.000 ton goriva. Na napoved Nemčije, ki je sicer dolgo vztrajala, da na konfliktna območja ne bodo pošiljali orožja, se je že odzval tudi ukrajinski predsednik Zelenski. “Protivojna koalicija v akciji!” je zapisal na Twitterju.

19.29 Ameriški predsednik Joe Biden je v danes objavljenem intervjuju dejal, da je ruska invazija uspela zbližati Evropsko unijo in Nato. “Moj cilj od samega začetka je bil zagotoviti, da bosta Nato in Evropska unija ostala na isti strani. Mislim, da si je Putin kot cilj zadal tudi razdelitev Nata, ki bi ustvarila veliko odprtino, skozi katero bi lahko prosto vkorakal,” je dejal Biden in dodal, da bo Rusija utrpela hude kratkotrajne in dolgotrajne posledice.

19.14 Po navedbah Združenih narodov naj bi skupno iz Ukrajine zbežalo že več kot 150 tisoč ljudi. Največ jih je prišlo na Poljsko, številni pa tudi na Madžarsko, v Moldavijo, Romunijo in tudi druge države. Vse več je tudi notranje razseljenih v sami Ukrajini, a je težko oceniti, koliko, je še dodal visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi. V Romuniji so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA do danes zjutraj našteli okoli 30.000 ukrajinskih beguncev. Večina jih je prispela na mejna prehoda Siret in Sighetu Marmatiei na severu države, nekateri pa tudi na prehod Isaccea vzhodni. Gre predvsem za ženske, otroke in starejše.

19.05 V ruskem bombnem napadu na mesto Mariupol je bilo ubitih šest grških državljanov, šest jih je bilo ranjenih, so sporočili z grškega zunanjega ministrstva. Med ranjenimi je tudi otrok. “Smrt naših državljanov povzroča žalost in jezo zaradi tega nesprejemljivega ruskega napada na civiliste,” je v izjavi za javnost dejal grški premier Kyriakos Mitsotakis.

18.45 Nemčija je podprla predlog uvedbe “ciljnih in funkcionalnih” omejitev ruskega članstva v plačilnem sistemu SWIFT, poroča BBC. Nemška vlada sedaj dela na tem, da bi omejila kolateralno škodo teh omejitev na tak način, da bi sankcije vplivale le na “prave ljudi”. Nemčija je tako postala zadnja država, ki je podprla uvedbo omenjene sankcije. Italijanski premier Mario Draghi in madžarski predsednik vlade Viktor Orban sta namreč podporo uvedbi sankcije napovedala že danes dopoldan. Kaj je SWIFT, si lahko preberete v članku Kaj je SWIFT, bi Rusijo lahko izključili in zakaj je Nemčija proti?

18.30 Ruske oblasti so sporočile, da ruski zračni prostor zapirajo za romunska letala, in sicer “zaradi neprijaznih odločitev romunskih letalskih oblasti”. Romunija se je namreč danes pridružila državam, ki so svoj državni prostor zaprtle za ruske zrakoplove. Poleg Slovenije so doslej zaprtje zračnega prostora za ruska letala med drugim že uvedle oziroma napovedale Bolgarija, Estonija, Poljska, Češka, Litva, Latvija in Romunija.

18.10 Najhujši spopadi v Ukrajini so trenutno v Harkovu in njegovi okolici, je dejal visoki ameriški obrambni uradnik. V posnetku, ki ga je na Twitterju delil dopisnik CNN Frederik Pleitgen, je moč videti ogromno kolono ruskih tankov, ki se premikajo proti meji blizu Harkova. Neimenovani uradnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je potrdil britanske napovedi, da ruska vojska napreduje počasneje od pričakovanj. “Ocenjujemo, da je v Ukrajini več kot polovica ruskih sil, ki jih je predsednik Putin namenil za operacijo proti Ukrajini,” je uradnik Pentagona povedal novinarjem in dodal, da imajo znake, da so Rusi vse bolj razočarani zaradi pomanjkanja zagona v zadnjih 24 urah, predvsem na severnih območjih Ukrajine.

17.54 Nemčija je opustila svojo blokado dobave smrtonosnega orožja nemške proizvodnje Ukrajini prek tretjih držav. Ta poteza pomeni, da bo Nizozemska lahko poslala 400 nemških raketnih lansirnikov v Ukrajino.

17.40 Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na Twitterju sporočil, da bo vlada Republike Slovenije vsem podjetjem, ki jih bodo restriktivni ukrepi proti Putinovemu režimu prizadeli, pomagala. Dodal je, da “agresivno teptanje demokratičnih standardov v Ukrajini ni sprejemljivo” ter da bo Slovenija s sankcijami zarezala v 1,35 milijarde evrov vredno sodelovanje z Rusijo. “Dati moramo jasno sporočilo, da s podporo suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine mislimo resno,” je še tvitnil gospodarski minister.

17.30 Ruske vojaške sile so uničile betonski jez v Ukrajini, poroča Reuters. Jez so ukrajinske oblasti v regiji Herson zgradile leta 2014 z namenom, da bi prekinile oskrbo Krima s svežo vodo. Zajezili so kanal, ki je zagotavljal 85 odstotkov vodnih potreb polotoka.

17.02 Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je napredovanje ruskih sil začasno upočasnilo zaradi “akutnih logističnih težav in močnega ukrajinskega odpora”. Po družbenih omrežjih pa se pojavlja vse več objav, ki pričajo o neuspehih ruske vojske. Ujete ruske vojake zaslišujejo, nekateri v šoku razlagajo, da niso vedeli, da jih pošiljajo v Ukrajino. Poleg naraščajočega števila posnetkov ruskih zapornikov pa je tudi vse več posnetkov z nazorno vsebino, ki prikazujejo pogorela vozila z zoglenelimi trupli vojakov.

16.48: Ukrajinske oblasti so potrdile, da sta v jutranjem napadu na stanovanjsko stavbo življenje izgubili dve osebi, šest ljudi je ranjenih.

16.44 Vladimir Kličko, mlajši izmed bratov Kličko, je v posnetku, ki ga je objavil na Twitterju, svetovno javnost pozval, naj ne odlaša z ukrepanjem, naj stopi v akcijo in zaustavi to vojno, ki jo je začela Rusija. “Sedaj morate ukrepati, da zaustavite rusko agresijo. Z vsem, kar premorete. Sedaj! Že v eni uri ali do jutri bo prepozno,” je bil še jasen mlajši izmed bratov Kličkov. 

16.35 Ljudje na vseh koncih sveta, od Argentine, Avstralije in Japonske do Italije, Velike Britanije in Gruzije, se zbirajo na ulicah in izražajo podporo Ukrajincem v njihovem boju proti ruski agresiji. V deževnem Sydneyju je več sto ljudi zahtevalo dodatne sankcije proti Rusiji, v Tokiu so terjali izključitev Rusije iz Varnostnega sveta ZN. V Gruziji, ki je tako kot Ukrajina nekdanja sovjetska republika in je bila sama leta 2008 tarča ruske vojaške invazije, je solidarnost z Ukrajino na ulicah izražalo kar okoli 30.000 ljudi. Danes se je več sto protestnikov poleg tega zbralo v Zagrebu, več tisoč v nemškem Frankfurtu, shod je napovedan tudi v Parizu. V Londonu je medtem več sto ljudi z jajci in rdečo barvo obmetavalo tamkajšnje rusko veleposlaništvo ter ga prekrilo z napisi v podporo Ukrajini in slikami ukrajinske zastave.

PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA
protest, ukrajina, rusija protest, ukrajina, rusija
PROFIMEDIA

16.32 Poljski premier Mateusz Morawiecki je bil pred današnjim srečanjem z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu kritičen do nemškega “egoizma” v odzivu na rusko invazijo v Ukrajino. Zavzel se je za ostre sankcije, tudi izključitev Rusije iz sistema Swift, čemur Nemčija nasprotuje. “Zdaj ni časa za trmoglav egoizem, ki ga vidimo v določenih zahodnih državah, med katerimi je na žalost tudi Nemčija,” je pred srečanjem s Scholzem povedal Morawiecki.

16.00 Rusija je ruskim uporabnikom blokirala dostop do Twitterja, so v podjetju za internetno povezljivost NetBlocks povedali za BBC. Motnje so se začele pojavljati že v soboto zjutraj, kot je pojasnil direktor podjetja NetBlocks pa bo ruska omejitev znatno otežila prost pretok informacija v času krize. Že včeraj je sicer ruski regulator za spletni nadzor Roskomnadzor omejil dostop do družbenega omrežja Facebook.

“Zavedamo se, da je dostop do Twitterja za nekatere ljudi v Rusiji omejen in si prizadevamo, da bi naša storitev ostala varna in dostopna,” so medtem sporočili iz tehnološkega podjetja.

15.41 V Mirovnem inštitutu zgroženo opazujejo in odločno obsojajo napad na Ukrajino, ki so ga označili za povsem nezakonit in nezaslišan poseg v teritorij druge države. Posledice bodo veliko mrtvih, kršitve pravic, grozi pa tudi zlom mednarodnega reda, opozarjajo. Zato pozivajo k takojšnji prekinitvi napadov in reševanju težav za pogajalsko mizo. “Čeprav je mednarodna skupnost retorično v veliki meri obsodila to nasilno dejanje, se zdi popolnoma nemočna in neenotna pri vzpostavitvi varnostnih mehanizmov in uspešne diplomatske poti za reševanje nastale situacije. EU in zahodne države so kot odgovor na obsežni napad na Ukrajino obotavljajoče sprejele zgolj ekonomske sankcije proti Rusiji, čeprav je vnaprej jasno, da ne bodo imele učinka na prekinitev napada. Pred tem so dolgo voljno podpirale finančne transakcije, kapitalske vložke in bančne račune koruptivnih bogatašev in si izmenjevale tehnologije, ki služijo vojaškim namenom in hiperprodukciji orožja,” so navedli v sporočilu za javnost.

15.41 Velika Britanija in 25 drugih držav so se dogovorile, da Ukrajini ponudijo več humanitarne in tudi vojaške pomoči, vključno z orožjem, je danes v pogovoru za radio BBC sporočil britanski državni sekretar za oborožene sile James Heappey. Danska je medtem sporočila, da bo v Ukrajino poslala 2000 neprebojnih jopičev in 700 sanitetnih kompletov. Belgijski premier Alexander de Croo pa je napovedal dostavo 3800 ton kurilnega olja in 2000 strojnic ukrajinski vojski, poleg tega pa bo Belgija v ukrajinsko sosedo Romunijo napotila dodatnih 300 vojakov. Nizozemska je poslala 200 protiletalskih raket stinger, Slovaška pa me drugim 12 tisoč tisoč kosov topniškega streliva, 10 milijonov litrov goriva.

15.18 Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije. Mednarodnemu odboru Rdečega križa je namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine.

15.11 Več kot 115 tisoč beguncev je od začetka ruskega napada že prečkalo ukrajinsko-poljsko mejo, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

15.00 Kremelj je danes Ukrajino obsodil, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo in s tem “podaljšuje vojaški spopad”. V povezavi s pričakovanimi pogajanji naj bi namreč Vladimir Putin včeraj popoldne odredil začasno ustavitev napredovanja ruskih enot, a ker naj bi ukrajinska stran, tako tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, zavračala pogajanja, se je napredovanje ruskih sil danes nadaljevalo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer Putina večkrat pozval k pogovorom.  Več v članku Rusija: Ukrajina se noče pogajati in tako podaljšuje vojaški spopad.

14.40 Ukrajinski notranji minister Denis Monastirski je dejal, da so samo v Kijevu prostovoljcem razdelili več kot 25.000 avtomatskih pušk in okoli 10 milijonov nabojev, minometov in granat.

14.30 Fotografije Reutersa iz Donecka kažejo na ljudi, ki čakajo v vrsti za nakup pitne vode.

Čakanje na pitno vodo v Donecku
REUTERS/Alexander Ermochenko
Čakanje na pitno vodo v Donecku
REUTERS/Alexander Ermochenko

13.50 Novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić z ekipo še vedno čaka v koloni pred ukrajinsko-poljsko mejo. Kot je povedala, nekateri tam čakajo že od četrtka zjutraj, torej od dneva, ko je Rusija napadla Ukrajino.

13.30 Slovenski premier Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo spregovorili “o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino”. Na družbenem omrežju Twitter je Janša delil tvit estonske premierke Kaje Kallas, ki je sporočila, da bodo zaprli zračni prostor za ruske letalske družbe. Ob tem je zapisal: “Slovenija bo storila enako.”

12.54 Včeraj se je na tisoče protestnikov po vsem svetu podalo na ulice in obsodilo ruski napad na Ukrajino. Množice ljudi so se zbrale po več mestih v Evropi, v ZDA, Inidiji, Braziliji, Mehiki, Argentini, Južni Koreji in na Japonskem. Protesti se nadaljujejo tudi v Rusiji, kjer je bilo ponovno aretiranih več 100 ljudi. Zelenski se je vsem Rusom, ki na ulicah nasprotujejo vojni, zahvalil v svojem govoru.

12.51 Župan Kijeva Vitali Kličko je sporočil, da uvajajo policijsko uro za prebivalstvo, ki bo trajala med 17. in 8. uro. Pred tem je bila policijska ura v veljavi med 22. in 7. uro. Na družbenem omrežju Twitter je posvaril, da bodo vsi civilisti, ki bodo na ulicah v času policijske ure, obravnavani kot ruski saboterji.

Ukrajinski civilist
Oborožen civilist na ulici z domačimi ljubljenčki (REUTERS/Mikhail Palinchak)

12.43 Ukrajinski predsednik Zelenski je v video nagovoru zatrdil, da je Ukrajina preprečila načrt Kremlja, da bi ruska vojska zasedla Kijev in ga vrgla z oblasti. Evropsko unijo je ob tem pozval, naj Ukrajino sprejme v povezavo, Nemčijo in Madžarsko pa, naj podpreta izključitev Rusije iz sistema Swift.

12.40 Rusija je v odzivu na evropske sankcije odpovedala načrtovane izstrelitve raket v vesolje, ki jih z evropskimi partnerji izvaja v Francoski Gvajani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako je Moskva iz omenjene države vpoklicala tehnično osebje.

12.30 Rusija bo v nekaj dneh izključena iz sistema za medbančno komunikacijo SWIFT, poroča Reuters. Njihov vir je guverner ene izmed centralnih bank v evrskem območju, a ni želel biti imenovan. “Bo to dovolj? Ne. Je to potrebno? Absolutno. Sankcije so smiselne samo, če stanejo obe strani, in to nas bo stalo,” je še dejal. Kaj je SWIFT, si lahko preberete v članku Kaj je SWIFT, bi Rusijo lahko izključili in zakaj je Nemčija proti?

12.00 Francoska mornarica je v Rokavskem prelivu prestregla rusko tovorno ladjo, ki je bila namenjena v Sankt Peterburg, poroča BBC. “127 dolga ruska tovorna ladja z imenom ‘The Baltic Leader’, ki je prevažala avtomobile, je bila ponoči prestrežena s strani francoske mornarice in pospremljena v francosko pristanišče Port of Boulogne-Sur-Mer. Obstajal je namreč sum, da je ladja v lasti podjetja, ki je prav tako tarča sankcij s strani EU. Francoske mejne oblasti preiskujejo ladjo, posadka pa z njimi sodeluje,” so francoski uradniki še pojasnili za britanski BBC.

11.47 Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po valu sankcij zoper Rusijo, ki so jih naznanile zahodne države, dejal, da ne potrebujejo diplomatskih odnosov z Zahodom. Na ruskem družbenem omrežju VK je zapisal, da je čas, da “zaklenejo veleposlaništva”. Dejal je, da bodo nadaljevali z invazijo, dokler ne dosežejo ciljev, ki si jih je zastavil predsednik Vladimir Putin. Ni jasno, kaj so ti cilji. Medvedjev je še obsodil odločitev Sveta Evrope, da Rusiji začasno odvzamejo pravico do predstavništva, a obenem dejal, da jim bo to dalo priložnost, da v rusko zakonodajo vrnejo smrtno kazen.

11.40 Kljub temu da je v Kijevu poškodovan stanovanjski blok, ruska stran trdi, da v Ukrajini ciljajo le vojaško infrastrukturo. Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova je ruska vojska v Ukrajini uničila več kot 820 objektov vojaške infrastrukture, vključno s 14 letališči, 48 radarskimi postajami ter 24 protiletalskimi raketnimi sistemi S-300 in Osa. Konašenkov je dejal še, da je ruska vojska sestrelila tudi sedem bojnih letal, sedem helikopterjev in devet brezpilotnih letal ter uničila 87 tankov in drugih oklepnih vozil, ruska mornarica pa je medtem uničila osem vojaških čolnov. Podatkov o morebitnih izgubah ni navedel, čeprav Kijev trdi, da so ruske sile v spopadih doživele veliko škodo.

11.30 Novinarka N1 Zagreb Katarina Brečić je na slovaško-ukrajinski meji, kjer je veliko število beguncev. Kolona na slovaški strani je dolga šest kilometrov, saj begunce v večini primerov pobirajo družine in prijatelji. Medtem je namestnik poljskega notranjega ministra sporočil, da je samo na Poljsko v zadnjih 24 urah prispelo 35.000 beguncev.

11.07 Poglejte si zemljevid, kako so ruske sile prodirale v Ukrajino in katera območja jim je doslej uspelo zavzeti.

10.50 Novinarki N1 Zagreb Ani Mlinarić, ki se je v petek okoli 10. ure z ekipo odpravila iz Kijeva proti Poljski, še ni uspelo priti iz države. Trenutno so v koloni, okoli 40 kilometrov stran od meje. Internet večkrat ne deluje, na prehod meje pa čaka še več sto tisoč Ukrajincev.

10.40 Med rusko invazijo je bilo ubitih že 198 Ukrajincev, med njimi tudi trije otroci, je sporočil ukrajinski zdravstveni minister Viktor Ljaško. Ranjenih je bilo 1.115 ljudi, med njimi 33 otrok, je še sporočil na svoji uradni Facebook strani.

09.40  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je to ključni trenutek za odločitev o članstvu Ukrajine v EU. Pogovarjal se je s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o pomoči s strani EU. Kot je zapisal v nadaljnjih tvitih, se Ukrajina bori z orožjem v rokah, brani svojo svobodo in evropsko prihodnost. “Verjamem, da tudi EU izbira Ukrajino,” je dodal.

09.30 Župan Kijeva Vitali Kličko je dejal, da je bilo v nočnih spopadih na ulicah mesta ranjenih 35 ljudi. Ni pojasnil, ali gre pri tej številki samo za civiliste, je pa dejal, da sta med ranjenimi tudi dva otroka. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je na družbenem omrežju Twitter objavilo trenutek, ko je raketa zadela stanovanjsko zgradbo v Kijevu. Ob tem so zapisali, da “beležijo vojne zločine Rusije proti ukrajinskim civilistom”.

09.20 Uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta v Ukrajino zaradi načrtovanega obiska predsednika vlade Janeza Janše odpotovala v sredo, sta na varnem v Romuniji. To sta sporočila tako slovenski zunanji minister Anže Logar kot tudi obrambni minister Matej Tonin.

09.00 Premier Janez Janša je zaradi dogajanja v Ukrajini za danes ob 18.00 sklical svet za nacionalno varnost.

08.30 Ukrajinsko notranje ministrstvo je objavilo fotografije reševanja prebivalcev iz poškodovane stanovanjske zgradbe v Kijevu. Vidno je, da je del zgradbe popolnoma uničen, pločniki pa so prekriti z ruševinami.

08.00 Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije stanovanjskega bloka v Kijevu, ki je vidno poškodovan. Po poročanju CNN je zgradbo v bližini kijevskega letališča najverjetneje zadela raketa. Župan mesta Vitali Kličko je dejal, da število morebitnih žrtev še ni znano. Kot poroča Reuters, sta ukrajinsko prestolnico to jutro zadeli dve raketi. Ni popolnoma jasno, če je ena izmed teh povezana s poškodovano stanovanjsko zgradbo.

07.50 Ruska vojska je zasedla mesto Melitopol v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, poročajo ruski mediji, ki povzemajo obrambno ministrstvo. Melitopol je srednje veliko mesto v bližini pristanišča Mariupol. Tam živi 150.000 ljudi, tako pa gre za prvo večje mesto, ki je od začetka invazije pod ruskim nadzorom.

07.00 Ukrajinski predsednik Zelenski je na družbenem omrežju Twitter objavil nov video, ki ga je naslovil z: “Ne verjemite lažem.” V posnetku je dejal, da ostaja v Kijevu in da se ne nameravajo razorožiti. “Branili bomo svojo državo. Naše orožje je resnica in resnica je, da je to naša zemlja, naša država in to so naši otroci. In vse to bomo ubranili. To je vse, kar sem želel povedati. Slava Ukrajini.”

V drugem tvitu tega jutra je Zelenski sporočil, da je govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in da je na poti iz Francije v Ukrajino orožje ter oprema. Ob tem je zapisal: “Protivojna koalicija deluje!”

06.54 Ukrajinska vojska je objavila podatke o domnevnih ruskih izgubah. Kot so zapisali, naj bi v invaziji umrlo več kot 3.500 ruskih vojakov, skoraj 200 pa so jih zajeli. Dodali so, da je Rusija izgubila 14 letal, 8 helikopterjev in 102 tanka. Rusija do zdaj še ni potrdila nobenih žrtev.

06.36 Kot poroča BBC, iz Črnega morja v smeri Ukrajine letijo rakete. Prav tako z več delov države poročajo o zračnih napadih, kar kaže na stopnjevanje nasilja. Na spopade na ulicah je na Facebooku opozorilo tudi ukrajinsko notranje ministrstvo. “Prosimo, ostanite mirni in bodite kar se da previdni! Če ste v zaklonišču, ga ne zapustiti. Če ste doma, se ne približujte oknom in balkonom, skrijte se v kopalnici ali kje drugje, kjer se lahko pokrijete ter zaščitite pred delčki krogel. Če slišite sirene, pojdite v najbližje zaklonišče,” so zapisali.

06.22 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju ameriških medijev zavrnil ponudbo Washingtona, da bi ga evakuirali iz Ukrajine. Na to je po poročanju AP dejal: “Spopad je tukaj. Potrebujem orožje, ne potrebujem prevoza.” Da bo z vladno ekipo ostal v Kijevu, je že obljubil v posnetku, po tem, ko so se pojavila poročanja, da je državo že zapustil.

05.50 Ukrajinska vojska je sporočila, da so bile eksplozije na zahodu Kijeva v zgodnjih jutranjih urah posledica “uničevanje okupatorske vojaške opreme” v okrožju Beresteiska. Po njihovem poročilu so uničili dva avtomobila in dve tovorni vozili s strelivom, s pomočjo protitankovskih raket pa so uničili tudi sovražni tank, sporočilo ukrajinske vojske povzema CNN.

05.00 Na ulicah ukrajinske prestolnice Kijev se je začel spopad. Ukrajinska vlada je prebivalce in prebivalke posvarila, naj se ne približujejo oknom in naj se ne zadržujejo na balkonih. Pred tem so se med 2. in 4. uro zjutraj v mestu slišale številne eksplozije, ki so potem potihnile. Ukrajinska vojska vztraja, da ima še vedno nadzor nad mestom, zavrnili pa naj bi tudi napad na eni od glavnih avenij, aveniji Zmage.

02.00 ZDA so v petek zvečer uvedle sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in drugim članom Putinovega sveta za nacionalno varnost. Sankcije ZDA proti svetovnim voditeljem so redkost, Rusija pa je možnost te poteze vnaprej označila kot prekinitev diplomatskih odnosov.

Vojno v Ukrajini smo iz minute v minuto spremljali tudi včeraj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje