Ženske v Kabulu na protestu zahtevale, da jim oblasti dovolijo nazaj na univerze

Svet 22. Dec 202218:51 1 komentar
Kabul, Afganistan
REUTERS

Več deset protestnic se je zbralo v Kabulu in zahtevalo preklic prepovedi obiskovanja univerz za ženske. To prepoved so med drugim obsodile oblasti v kar nekaj državah, kjer prevladuje islamska vera, danes pa je bil do nje kritičen tudi turški minister za zunanje zadeve Mevlut Cavusoglu.

Več deset žensk je danes v Kabulu protestiralo zoper prepoved talibanske oblasti, ki jim onemogoča obiskovanje univerz. Po poročanju britanskega BBC so aretirali pet protestnic, pa tudi tri novinarje. Ženske so na protestnem shodu med drugim ponavljale slogan “vsi ali nihče”, navaja britanski Guardian.

Ženske, ki so protestirale zoper najnovejšo, odmevno prepoved, niso poročale le o aretacijah, temveč tudi o tem, da so jih pripadniki varnostnih sil tepli. Ena od protestnic je tako za BBC povedala, da je bila “grdo pretepena”, a se je izognila aretaciji.

Kot piše BBC, so protesti potekali tudi v provinci Takar na severovzhodu države.

Po torkovi uvedbi prepovedi obiska univerz za ženske so solidarnost s kolegicami izkazali tudi moški. Okoli 50 profesorjev z javnih in zasebnih univerz je dalo odpoved, nekateri študentje pa protestno niso pisali izpitov.

“Študentke so prišle in nagovorile študente, naj se se ne udeležijo izpitov, saj se jih one ne smejo. Moški študentje so izkazali pogum in so zapustili prostor, kjer je bil izpit,” je po Reutersovih navedbah opisal 25-letni Zia, študent medicine v Univerzi Nangarhar v Džalalabadu na vzhodu Afganistana.

Potem ko so talibanske oblasti v torek odločile, da ženskam prepovedo obiskovanje univerz, so varnostniki po navedbah BBC včeraj ustavili več sto žensk, ki so želele vstopiti v univerzitetna poslopja. Deklice, ki so starejše od 12 let, prav tako ne smejo v šole, že odkar so talibani avgusta lani ponovno vkorakali v Kabul.

Ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da bodo preučili univerzitetni kurikulum in okolje ter da je izobraževanje žensk ustavljeno, dokler ne bodo vzpostavili “primernega okolja”, še navaja BBC. Minister za visokošolsko izobraževanje Nida Mohammad Nadim je po navedbah tiskovne agencije AP prepoved danes prvič komentiral v javnosti. Sporočil je, da je ukrep nujen za preprečevanje mešanja spolov na univerzah in zato, ker naj bi nekateri predmeti kršili načela islamske vere.

Prepoved univerzitetnega izobraževanja za ženske je, kot smo že pisali, naletela na oster odziv v mednarodni skupnosti – obsodile so jo tudi države, kjer prevladuje islamska vera, med drugim Savdska Arabija. Turški minister za zunanje zadeve Mevlut Cavusoglu je danes denimo menil, da prepoved “ni niti islamska niti humana”.

Kabul, Afganistan
Študentke pred kabulsko univerzo pred implementacijo prepovedi (REUTERS)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje