Zgodba o šahovski velemojstrici: Judit Polgar je bila del eksperimenta

Magazin 12. Dec 202120:00 0 komentarjev
Judit Polgar
PROFIMEDIA

Judit Polgar je pri petih letih premagala očeta, učitelja šaha. Do dvanajstega rojstnega dne je bila že najbolje rangirana ženska na svetu.

Laszlo Polgar je pedagoški psiholog, ki verjame, da se otrok lahko izkaže v vsem, če le ima spodbudo. Da bi to dokazal, je tri hčerke šolal od doma. Že od malih nog jih je spodbujal k intenzivnemu igranju šaha. Med seboj so vadile ure in ure in se trudile biti popolne.

Eksperiment je hitro prinesel rezultate. Judit Polgar je bila najmlajša od njegovih otrok in je pri petih letih premagala očeta, ki je bil tudi učitelj šaha. Do dvanajstega rojstnega dne je bila Judit že najbolje rangirana ženska na svetu.

Madžarska šahovska zvezdnica je pri 15 letih dosegla naziv velemojstrice – najvišji naslov, ki ga lahko doseže igralec – in postala najmlajša oseba, ki ji je to uspelo.

Da Polgar velja za resnično Beth Harmon, ne preseneča. Protagonistka uspešnice Netflixove serije Damin gambit je čudežna ženska v šahu, v okolju, v katerem prevladujejo moški, oboževalci pa so hitro opazili podobnosti. “Prejela sem celo nekaj telefonskih klicev, v katerih so mi čestitali za to serijo. Bilo je smešno,” je Polgar povedala Connect the World, medtem ko je igrala hitro igro s producentom CNN na svetovnem prvenstvu v šahu v Dubaju.

Pohvali, kako verodostojna je serija Damin gambit, zlasti strukturiranost iger. Prizore je zasnoval Gari Kasparov, prvorangirani šahist od leta 1984 do njegove upokojitve leta 2005.

“To je bila prava poslastica za šahiste, te igre v seriji. Pa tudi govorica telesa, način njene igre … bilo je izjemno dobro narejeno,” pravi Polgar, ki v naslednji potezi matira CNN-ovega producenta in se široko nasmehne.

Bitka spolov

Polgar, ki se je upokojila leta 2014, meni, da so bili njene bitke proti seksizmu v športu še bolj zahtevne od tistega, s čimer se je Harmon spopadala v seriji. “Rečem lahko, da je bilo moje življenje veliko bolj zanimivo, veliko bolj zahtevno od dekletovega v športu, v katerem prevladujejo moški,” razmišlja Polgar.

Novembra 1989 je Kasparov v intervjuju za Playboy Magazine dejal, da “obstaja pravi šah in ženski šah”. Polgar je leta 2002, ko je bila stara 24 let, Rusa premagala.

Neravnovesje med spoloma na najvišji ravni je opazno še danes – trenutno ni žensk, uvrščenih med 100 najboljših šahistov na svetu, Polgar pa ostaja edina ženska, ki se je kadarkoli prebila med prvih deset. Nigel Short, namestnik predsednika Fide, svetovne šahovske zveze, je leta 2015 dejal, da so “možgani moških in žensk zelo različno povezani”.

Juditin oče, Laszlo Polgar, je imel zelo drugačno stališče. Svojim hčeram je želel sporočiti, da je šah povsem mentalno tekmovanje in da je nastop neodvisen od spola. “Oče je od začetka verjel, da je vsak zdrav otrok potencialni genij. To je hotel dokazati, želel je ustvariti okolje, kot da smo fantje, nato pa je verjel, da lahko dosežemo maksimum,” pravi Polgar.

A je Laszlojev pristop naletel tudi na nasprotovanje. “Seveda so mene in mojo družino večkrat napadli in kritizirali, ker so starši namesto mene izbrali, da postanem šahistka, šahovska profesionalka.” Kljub temu je László vztrajal. Susan Polgar je prav tako velemojstrica, Sofia Polgar pa mednarodna mojstrica.

Kako je v današnjem času?

Polgar meni, da vsega tega ne bi dosegla, če se za to ne bi odločili njeni starši. “To, kar lahko naredimo, je, da prepričamo starše, da imajo za dekleta lahko enake cilje kot za fante,” pravi Polgar. “Zato menim, da se mora spremeniti način razmišljanja, družba se mora popolnoma drugače približati dekletom. To bo trajalo nekaj časa, dokler ne bo vse boljše in bolj uravnoteženo.”

S tem se strinja tudi najboljši šahist na svetu, Magnus Carlsen. Preden je začel braniti svojo titulo v Dubaju, je Carlsen za CNN povedal, da je napačno govoriti ženskam, da v šahovskem športu ne morejo biti uspešne, moške pa se po navadi spodbuja, da igrajo več kot dekleta.

Tudi ob upokojitvi ostaja Polgarina prisotnost v svetu šaha močna. Ustanovila je šahovsko fundacijo Judit Polgar. Izdala je več knjig o šahu in upa, da bo mlada dekleta spodbudila, da se lotijo igre in gredo po njeni poti.

Polgar govori angleško, madžarsko, rusko in špansko, vendar pravi, da je njen materni jezik šah. S čim bi se ukvarjala, če je oče ne bi spodbudil, da postane šahistka? “Počnem nekaj ustvarjalnega, pa naj bo to računalništvo ali fotografija ali kaj podobnega. Vsekakor je moja osebnost zelo kreativna, rada ustvarjam in sem inovativna.”

Avtor: Mohammed Abdelbary/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!