Zgodovinski dogovor: “Evropejci bodo odločali, kdo pride v EU, ne tihotapci”

Svet 20. Dec 202311:00 > 13:10 16 komentarjev
prebežniki
Foto: PROFIMEDIA

V Bruslju so po maratonskih pogajanjih dosegli politični dogovor, ki bo v Evropski uniji na novo določil migracijsko politiko. "O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, ne tihotapci," je ob tem dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kaj prinaša dogovor?

Pogajalci Sveta EU, v katerem so zastopane članice, in Evropskega parlamenta so po približno 18 urah pogajanj dosegli politični dogovor o evropskem paktu o migracijah in azilu, so sporočili iz španskega predsedstva Svetu EU in Evropskega parlamenta. EU bo s paktom, ki ga bodo morali še dokončno potrditi, celovito uredila upravljanje migracij.

Pogajalci obeh institucij so dosegli politični dogovor o petih zakonodajnih aktih iz evropskega pakta o migracijah in azilu. Eden od teh je uredba o upravljanju migracij in azila, ki predvideva obvezno solidarnost z državami članicami, ki se bodo znašle pod migracijskim pritiskom. Druge države članice bodo lahko sprejele prosilce za azil iz te države ali pa zagotovile finančni prispevek. Besedilo dogovora določa tudi nove kriterije za določitev tega, katera država članica je odgovorna za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito.

“Končno bodo vse članice prevzemale odgovornost, in ne samo nekatere. To bo sicer možno prek fleksibilnih in prostovoljnih prispevkov,” je pojasnil poročevalec Evropskega parlamenta za uredbo o upravljanju migracij iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Tomas Tobe. Švedski evroposlanec je izpostavil, da bodo solidarnosti deležne tudi članice, ki se z migracijskim pritiskom soočajo zaradi reševanja migrantov na morju.

Azilni dom na Viču
Azilni dom na Viču (Foto: Jan Gregorc/N1)

Evroposlanci in države članice so se dogovorili še o uredbi o azilnih postopkih, ki vzpostavlja enoten postopek za podelitev in odvzem mednarodne zaščite po vsej uniji. Obravnava bo morala biti hitrejša, prva odločitev bo morala biti sprejeta v največ šestih mesecih, predvideva dogovor. Poročevalka za to uredbo, francoska poslanka Fabienne Keller iz vrst liberalcev (Renew)je povedala še, da bodo z uredbo zagotovili pravno pomoč za vse prosilce za azil.

Nova uredba o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU medtem predvideva preverjanje posameznikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v EU, že pred vstopom. Pri tem bodo upoštevane posebne potrebe otrok, so pojasnili v Evropskem parlamentu. Uredba o zbirki prstnih odtisov Eurodac pa prinaša učinkovitejšo identifikacijo ljudi, ki prihajajo v unijo. Poleg prstnih odtisov bodo beležili tudi fotografije obraza.

Bruseljski Politico piše, da bo dogovor spremenil način obravnave prebežnikov, njihovo premikanje po državah EU in olajšal vrnitev tistih, ki so se neuspešno potegovali za azil. V skladu s sporazumom bodo lahko obmejne države v južni Evropi uvedle strožji azilni postopek na svojih zunanjih EU mejah in bodo imele večja pooblastila za vrnitev zavrnjenih prosilcev za azil.

“Danes je resnično zgodovinski dan,” je na skupni novinarski konferenci s poročevalci povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. “Zavedamo se, da ni popolne rešitve. Paket, ki je na mizi, ni popoln in ne prinaša rešitev za vsa kompleksna vprašanja. Vendar pa je to precej boljše za vse nas kot tisto, kar smo imeli,” je poudarila.

Po danes doseženem političnem dogovoru bosta morala Svet EU in parlament razrešiti še nekatera tehnična vprašanja, nato pa bosta morali obe instituciji zakonodajo, ki jo je Bruselj predlagal septembra 2020, še dokončno potrditi. Cilj je, da bi to storili pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto.

Von der Leyen: Pakt prinaša evropski odgovor na evropski izziv

Migracije so po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen evropski izziv, ki zahteva evropske rešitve. Vsako leto se na nevarno pot proti EU odpravi več sto tisoč migrantov, ki so pogosto žrtve kriminalcev, je povedala. Ob tem je spomnila, da se je na začetku svojega mandata zavezala k vzpostavitvi skupnega sistema upravljanja migracij v EU.

COP28, ursula von der leyen
Profimedia

“Ta pakt o migracijah in azilu bo zagotovil učinkovit evropski odgovor na ta evropski izziv. O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, in ne tihotapci. Pomeni zaščito pomoči potrebnih,” je zapisala v izjavi.

Pakt bo po njenih besedah obenem omogočil delitev odgovornosti med članicami in solidarnost s tistimi državami, ki varujejo zunanje meje EU in preprečujejo nezakonite migracije. EU in državam članicam pa bo nova zakonodaja prinesla tudi orodja za hiter odziv na krizne razmere.

Poleg trdnega in učinkovitega zakonodajnega okvirja, ki ga prinaša pakt o migracijah in azilu, so pomembne tudi aktivnosti za zaščito evropskih meja, preprečevanje tihotapljenja in sodelovanje s tretjimi državami, je še povedala predsednica komisije. Kot je poudarila, Bruselj podporo članicam nudi tudi pri tem.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki je tudi sodelovala v pogajanjih, je ob tem dejala, da gre za zgodovinski trenutek. “Dogovorili smo se o celovitem paktu o migracijah in azilu, ki bo prinesel boljšo zaščito naših zunanjih meja, več solidarnosti ter boljšo zaščito za ranljive osebe in prosilce za azil,” je povedala v videu, objavljenem na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje