Življenje na samotnem otoku sredi oceana: bi vi zdržali v takih pogojih?

Svet 27. Apr 202321:27 0 komentarjev
Gough
PROFIMEDIA

Peščica zaposlenih na oddaljenem otoku v južnem Atlantiku beleži podatke o različnih vrstah ptic. Njihovo življenje daleč stran od civilizacije prinaša nemalo izzivov.

Otok Gough leži 2.400 kilometrov od afriške celine in je pod nadzorom Združenega kraljestva. Je brez stalnih prebivalcev, a to ne pomeni, da tam ne živi nihče – na otoku so namreč stalno prisotni zaposleni organizacije, ki se ukvarja z varstvom ptic Royal Society for the Protection of Birds. Otok je namreč dom osmim milijonom ptic, navaja britanski BBC.

O življenju na otoku, kamor se ne da pripotovati z letalom, ampak le z ladjo, pri čemer plovba traja sedem dni, sta za britansko radiotelevizijo spregovorili Rebekah Goodwill in Lucy Dorman, ki na otoku beležita podatke o nekaterih ogroženih vrstah ptic. Sta dve od sedmim ljudi, ki na otoku trenutno delajo prek pogodbe za polni delovni čas.

Vreme na otoku je za prišleke vsekakor eden od “izzivov”. “Kot Britanki sva se z Rebekah menili, da sva navajeni dežja,” je povedala Lucy. “A dežja je res veliko.” Za območje so prav tako značilni močni vetrovi.

Gough
PROFIMEDIA

Sogovornici BBC sta spregovorili tudi o prehrani na otoku. “To je zagotovo ena od stvari, ki so nam jo izpostavili, preden smo prišli – za veliko ljudi je pomanjkanje hrane in pomanjkanje sveže hrane ključno,” je dejala Lucy, ki na otoku zelo pogreša “hrustljav korenček” ali pa “lepo jabolko.” Svežega sadja in zelenjave namreč na otoku ni, saj predstavljata preveliko tveganje za tamkajšnjo biosfero.

Začasni prebivalci otoka se tako prehranjujejo s hrano, ki jo odmrzujejo. Veliki skrinji polnijo enkrat letno. “Ena je polna zmrznjene zelenjave in druga je praktično polna zmrznjenega mesa, potem pa imamo že veliko zmrznjenega sadja in zelenjave v konzervah,” je za BBC povedala Rebekah.

Zalogo hrane običajno polnijo septembra, ko se navadno na otoku zaključi “izmena”: nekateri zaposleni takrat zapustijo otok, delo od njih pa prevzamejo novi sodelavci, še navaja BBC.

Gough
PROFIMEDIA

Eden od izzivov za začasne prebivalce otoka je brez dvoma tudi izolacija od družine, prijateljev … Kako se spopadajo z njo? “Na nek čuden način se počutim bolj povezano s prijatelji in družino, ko sem tukaj, kot pa sem najverjetneje bila med delom na Škotskem, ” je opisala Rebekah.

S preostalim svetom komunicirajo prek interneta, prav tako pa so kot ekipa precej povezani. “Imamo zelo lepo skupnost, tako da si lahko povemo stvari, se učimo drug od drugega in se podpiramo, ko ne moremo biti na poroki ali pogrebu,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!