ZN: Novinarko Al Jazeere so spomladi ubile izraelske sile

Svet 24. Jun 202219:08 0 komentarjev
Širin Abu Akleh
PROFIMEDIA

Združeni narodi so po neodvisni preiskavi danes sporočili, da informacije, ki so jih zbrali, kažejo, da so palestinsko-ameriško novinarko katarske televizije Al Jazeera Širin Abu Akleh 11. maja ubili streli izraelskih varnostnih sil.

“Vse informacije, ki smo jih zbrali – tudi od izraelske vojske in palestinskega generalnega državnega tožilca – potrjujejo dejstvo, da so streli, ki so ubili Abu Akleh in ranili njenega kolega Alija Samudija, prišli od izraelskih varnostnih sil in da niso bili posledica neselektivnega streljanja oboroženih Palestincev, kot so sprva sporočile izraelske oblasti,” je danes v Ženevi na novinarski konferenci sporočila tiskovna predstavnica urada ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani.

Shireen Abu Akleh
PROFIMEDIA

Poudarila je, da niso našli informacij, “ki bi kazale na kakršno koli dejavnost oboroženih Palestincev v neposredni bližini novinarjev”. Kot zelo zaskrbljujoče je izpostavila dejstvo, da izraelske oblasti še niso sprožile sodne preiskave.

V palestinskem begunskem taborišču ustreljena v glavo

S tem so končali neodvisno preiskavo smrti dolgoletne ugledne novinarke Al Jazeere, v okviru katere so preučili fotografije, video in tonske posnetke, obiskali kraj dogodka, se posvetovali s strokovnjaki in se pogovorili s pričami ter pregledali uradna sporočila.

51-letna novinarka je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega. Palestinsko zdravstveno ministrstvo je takrat sporočilo, da je bila ustreljena v glavo, ranam pa je podlegla kmalu po prihodu v bolnišnico. Ko je bila ubita, je nosila čelado in zaščitni jopič z napisom, da je novinarka.

Za njeno smrt so palestinska stran, Al Jazeera in Katar obtožile izraelsko vojsko. V to smer je pokazalo tudi več novinarskih preiskav, medtem ko je Izrael obtožbe zanikal.

Združeni narodi so danes sporočili, da so ugotovili, da je na zahodni vhod begunskega taborišča Dženin 11. maja kmalu po 6. uri prišlo sedem novinarjev. Pol ure kasneje, ko so štirje novinarji zavili v eno od ulic, so “proti njim iz smeri izraelskih varnostnih sil izstrelili več posamičnih, na videz dobro usmerjenih nabojev”. En naboj je v ramo zadel Alija Samudija, drugi naboj pa je zadel Abu Akleh v glavo in jo takoj ubil.

Izrael: Ni mogoče ugotoviti, kako je bila ubita

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je Izrael pozvala k preiskavi smrti novinarke in vseh drugih smrti v operacijah izraelskih sil na Zahodnem bregu in na območju Gaze.

Iz izraelske vojske pa so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da ni mogoče ugotoviti, kako je bila novinarka ubita.

“Preiskava Izraelskih obrambnih sil (IDF) jasno ugotavlja, da gospe Abu Akleh ni namerno ustrelil vojak IDF in da ni mogoče ugotoviti, ali jo je ubil palestinski strelec, ki je streljal vsepovprek, ali vojak IDF nenamerno,” je izraelska vojska sporočila v odzivu na ugotovitve urada ZN za človekove pravice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!