Znano je, kam na prvo pot odhaja Robert Golob

Slovenija 07. Jun 202213:10 > 16:54 10 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Predsednik vlade Robert Golob se bo prihodnji teden odpravil na prvo pot v tujino. Obiskal bo Bruselj, ki je navadno ena prvih poti v tujino za slovenskega premierja po prevzemu položaja.

Premier Robert Golob bo prihodnji teden obiskal Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, so za STA danes potrdili v premierjevem kabinetu.

To bo prvi Golobov obisk v Bruslju, od kar je njegova vlada prejšnjo sredo nastopila mandat. Obisk Bruslja oziroma evropskih institucij je sicer običajno prva oziroma ena od prvih poti v tujino za slovenskega premierja po prevzemu položaja.

Teden kasneje, 23. in 24. junija, se bo Golob v Bruslju predvidoma udeležil tudi rednega vrha unije. Na zadnjem vrhu konec maja je Slovenijo še predstavljal njegov predhodnik Janez Janša.

Predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta sta Golobu čestitala takoj po izvolitvi na mesto predsednika slovenske vlade. “Skupaj zgradimo močno Evropo, ki bo kos sedanjim in prihodnjim izzivom!” je zapisala predsednica von der Leyen, Michel pa je izrazil prepričanje, da bo Slovenija aktivno sodelovala in prispevala k razvoju EU.

Golob je sicer tudi med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki. Pismo s tem predlogom so predstavniki sedmih strank prejšnji petek naslovili na vodstvo stranke evropskih liberalcev (Alde).

Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, za zdaj še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih pa se bo pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje