Znano, kdo je žvižgač Uberjevih spornih poslov

Gospodarstvo 12. Jul 202209:29 > 10:37 1 komentar
Mark MacGann
Mark MacGann skrajno desno (PROFIMEDIA)

Potem ko so v javnosti zakrožili zaupni dokumenti, ki pričajo o Uberjevih spornih praksah in razkrivajo politike, ki so podjetju na skrivaj pomagali, se je razkril tudi moški, ki je dokumente posredoval britanskemu časniku The Guardian. Gre za lobista Marka MacGanna, ki je med letoma 2014 in 2016 vodil Uberjeva lobistična prizadevanja v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Lobist Mark MacGann je v ponedeljek priznal, da je kot žvižgač britanskemu časniku The Guardian razkril na tisoče zaupnih datotek ponudnika za deljenje prevozov Uber. Te datoteke so med drugim razkrile etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo bliskovito širitev.

MacGann je med letoma 2014 in 2016 vodil Uberjeva lobistična prizadevanja v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Za britanski časnik je povedal, da se je odločil spregovoriti, ker je menil, da je Uber kršil zakonodajo v več deset državah in zavajal ljudi o poslovnem modelu podjetja. “Jaz sem bil tisti, ki je govoril z vladami, jaz sem bil tisti, ki je podjetje uveljavljal v medijih, jaz sem bil tisti, ki je govoril, da bi morali spremeniti pravila, ker bodo vozniki od tega imeli koristi,” je dejal 52-letnik v intervjuju za The Guardian.

“Ljudem smo dejansko prodajali laži. Kako imaš lahko čisto vest, če ne vstaneš in ne priznaš svojega prispevka k temu, kako se danes ravna z ljudmi,” je še dodal.

Uber je sicer vse obtožbe o etično spornih in potencialno nezakonitih praksah, s katerimi je pospešil svojo bliskovito širitev, že zavrnil. Tudi MacGannove obtožbe je podjetje označilo za neverodostojne. Pri tem pa je opozorilo, da je “omembe vredno”, da je MacGann prakse podjetja razkril šele po tem, ko je prejel 585.000 evrov po tožbi zaradi dodatka, za katerega je trdil, da mu ga Uber dolguje.

V nedeljo objavljena razkritja poslovanja podjetja Uber se nanašajo na več kot 100.000 dokumentov iz obdobja med letoma 2013 in 2017, ki jih je pridobil britanski časnik The Guardian in jih posredoval Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev. Gre za najnovejši udarec za podjetje, ki ga že dlje časa spremljajo številne polemike.

Uber se je pri hitri širitvi opiral na subvencionirane voznike in znižane cene prevozov, kar je spodkopavalo taksi industrijo, in to “pogosto brez pridobitve dovoljenja za opravljanje storitev”, je poročal ameriški časnik Washington Post.

Uber
PROFIMEDIA

Kot še navaja poročilo preiskave, je iz dosjejev razvidno, da je Uber intenzivno lobiral tudi pri nekaterih vladah, da bi podprle njegovo širitev v posameznih državah. Med drugim so se lobisti podjetja sestali s sedanjimi ali nekdanjimi britanskimi ministri, vključno z Georgeom Osbornom, Priti Patel, Sajidom Javidom, Mattom Hancockom in Michaelom Goveom.

Lobirali so tudi pri trenutnem francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu in nekdanji evropski komisarki Neelie Kroes. Podjetje naj bi z Macronom sklenilo skrivni dogovor v času, ko je trenutni francoski predsednik med letoma 2014 in 2016 opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo. Ta dogovor naj bi Uberju pomagal utrditi položaj na francoskem trgu. Opozicijski poslanci so medtem že obsodili Macronove stike z Uberjem in zahtevali pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje