Hrvaški vozniki Uberja le prejeli plačilo, kljub temu več ur stavkali

Gospodarstvo 18. Okt 202111:17 > 12:16 0 komentarjev
UBER
PROFIMEDIA

Hrvaški vozniki Uberja so tri ure stavkali, saj je podjetje ponovno zamujalo s plačilom njihovih plač. V tem času so bile cene za prevoz dvakrat višje, prav tako so uporabniki na vožnjo čakali dvakrat dlje kot običajno, so sporočili organizatorji stavke.

Danes so na Hrvaškem tri ure stavkali vozniki Uberja. Kot je povedala sekretarka Zveze delavcev na digitalnih platformah (SRDP) Iva Filipović, ni znano, koliko voznikov se je pridružilo stavki.

“Teh podatkov ni mogoče izvleči, ker je nemogoče vedeti natančno število delavcev, ki delajo prek platforme Uber. So se pa na nas obrnili in podprli številni partnerji, in kolikor vidim z aplikacije, je na cesti majhno število voznikov,” je zjutraj navedla Filipović. Manjše število Uberjevih voznikov na cestah pomeni, da je bila cena za prevoz med stavko višja, saj je bilo povpraševanje večje od ponudbe.

“Uberju želimo poslati sporočilo, da se ne strinjamo z njegovim vedenjem,” je dodala. Delavci, ki so začeli stavkati danes ob 7. uri zjutraj, so po njenih besedah ob 8. uri prejeli plačilo, ki so ga čakali od prejšnjega tedna, kljub temu pa so stavko še nekaj ur nadaljevali.

Nezadovoljni tudi z mankom komunikacije

Stavko so vozniki Uberja na Hrvaškem napovedali konec preteklega tedna, ker je podjetje zamujalo s plačilom delavcem. Po besedah organizatorjev stavke pa se to ni zgodilo prvič. Že ob napovedi stavke so navedli, da bodo stavkali tudi, če plačilo naknadno dobijo. Nezadovoljni so namreč tudi z mankom komunikacije podjetja.

“Z odgovornimi osebami preprosto ne moremo komunicirati,” je navedla predstavnica delavcev na digitalnih platformah. “Ne vemo, kdo so ti ljudje. Edini način, kako lahko z njimi komuniciramo, je prek aplikacije, ki pa nam nudi le avtomatizirane odgovore,” je pojasnila za Večernji list in dodala, da se vozniki tako počutijo kot “avtomatizirani roboti”.

Iva Filipović o Uber stavki
N1

Uber o tehnični težavi

Iz Uberja so v soboto sporočili, da plače tokrat zamujajo zaradi napake v sistemu lokalne banke, a da bodo vozniki svoja plačila prejeli do ponedeljka. Tako je tudi bilo, vozniki so po eni uri stavke prejeli plače, ki so jih čakali. “Še enkrat se opravičujemo za tehnično težavo, zaslužek voznikov bo na njihovih bančnih računih viden najkasneje do ponedeljka. V celoti smo predani naši skupnosti voznikov in si prizadevamo, da bi te razmere čim prej rešili,” je Uber dejal v izjavi.

Filipović se je po stavki zahvalila podpori sindikatov, tudi tistih iz tujine. “Žal mi je, da se tukaj ni pojavil nihče iz Uberja. Upali smo, da nam bo vsaj kakšen predstavnik podjetja razložil, kaj se dogaja,” je dodala in napovedala, da se bodo še naprej trudili z Uberjevimi predstavniki dogovoriti vsaj za sestanek.

“Uporabniki so na vožnjo čakali dvakrat dlje kot običajno, cene so bile dvakrat višje. To kaže, da je bil protest uspešen,” je pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!