Znano, kje so mladi rokometaši iz Burundija, ki so izginili na Hrvaškem

Šport 04. Sep 202315:56 0 komentarjev
košarkarji iz burundija
@MagazineJimbere/Twitter

Potem ko je sredi avgusta deset najstnikov iz Burundija izginilo z mladinskega rokometnega prvenstva na Hrvaškem, je hrvaška policija pridobila nove informacije o nenavadnem izginotju. Po njihovih podatkih sta dva mladoletnika pred kratkim zaprosila za azil v Belgiji.

V začetku avgusta je na Reki potekalo mladinsko svetovno rokometno prvenstvo, od koder je neznano kam izginilo deset državljanov Burundija, rojenih leta 2006.

Po informacijah hrvaške policije sta dva od desetih mladoletnikov pred kratkim zaprosila za azil v Belgiji. Policija sicer sumi, da je to storilo tudi preostalih osem burundijskih reprezentantov, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. Za zdaj še ni jasno, kako so mladoletniki zapustili Hrvaško in neopazno prišli do Belgije.

Spomnimo, da zasedbi te afriške države na prvenstvu, ki je potekalo med 2. in 13. avgustom, ni šlo najbolje, nekaj dni pred izginotjem so tekmovali za razvrstitev na mesta od 29. do 32. mesta. A nato se je zapletlo, deset članov ekipe je pred tekmo z Bahrajnom zapustilo študentsko naselje v Reki, kjer so bili nastanjeni v času prvenstva. Nihče se ni javil na klice funkcionarjev reprezentance ali Mednarodne rokometne zveze (IHF).

Ena najrevnejših držav na svetu

Kot smo pisali, mladi športniki niso prvič izginili s tekmovanja. Predvidevati je mogoče, da so mladeniči pravzaprav pobegnili razmeram v domovini.

Burundi je ena najrevnejših držav na svetu, kjer se še vedno čutijo posledice dolgoletnih etničnih konfliktov. Glavni etnični skupini v Burundiju sta Hutujci in Tutsiji. Čeprav so Hutujci v večini, prevladuje manjšina Tutsijev. Od osamosvojitve leta 1962 je v državi prihajalo do nasilja med manjšinama. Leta 1993 je izbruhnila državljanska vojna, Burundi pa je postal prizorišče enega najbolj nerešljivih konfliktov v Afriki, je poročal BBC.

Iz države, kjer živi 12 milijonov ljudi, so v zadnjih desetih letih pobegnili številni. Državo vodi predsednik Evariste Ndayishimiye, ki je položaj prevzel junija 2020. Takratni predsednik Pierre Nkurunziza je umrl sredi pandemije covida-19. Nkurunziza, vodja Hutujcev, je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik po izbruhu državljanske vojne v Burundiju. Podpiral pa je tudi sedanjega predsednika, zaradi česar je opozicija kritizirala izid volitev.

Burundi
PROFIMEDIA

Ogromna revščina se odraža tudi na BDP, ki znaša približno 200 evrov na prebivalca na leto. To je velik izziv tudi za tisoče beguncev, ki se skušajo vrniti v državo in si znova zgraditi življenje.

Med politično krizo, ki je državo pretresla leta 2015, je namreč državo zapustilo več kot 400.000 državljanov. Na svoje domove se jih je vrnilo več kot 200.000. Nekateri so se vrnili po tem, ko je oblast prevzel Ndayishimiye, drugi pa pravijo, da niso več zdržali v slabo opremljenih begunskih taboriščih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!