Znanstveniki analizirali Beethovnove lase in prišli do zanimivih odkritij

Kultura 23. Mar 202314:35 0 komentarjev
Ludwig van Beethoven
PROFIMEDIA

Zadnja leta življenja velikega skladatelja Ludwiga van Beethovna so zaznamovale bolezni in nenehne zdravstvene težave. Ker je želel, da se odkrije vzrok za slabo zdravstveno stanje, je zdravnika prosil, da po njegovi smrti to preuči. Njegovo željo so deloma izpolnili znanstveniki, ki so z analizo DNK v Beethovnovih laseh potrdili nekatere genetske razloge za umetnikovo slabo zdravje. Presenetilo jih je tudi neujemanje z njegovimi predniki, kar nakazuje na morebitno nezvestobo v rodbini van Beethoven.

Preden je sloviti nemški skladatelj Ludwig van Beethoven leta 1827 umrl, je izrazil željo, da se vzroki za njegove bolezni po smrti preučijo. Raziskovalci so mu to željo izpolnili, saj so pred kratkim zaključili analizo Beethovnovega DNK iz ohranjenih pramenov njegovih las. Podrobno študijo so v sredo objavili v reviji Current Biology.

Raziskovalci so se osredotočili na skladateljeve kronične zdravstvene težave, ki so privedle do njegove smrti. Poleg izgube sluha so Beethovna pestile še težave s prebavili in huda bolezen jeter. Avtor, poznan predvsem po svojih devetih simfonijah in številnih koncertih, je želel, da se izvor njegovih zdravstvenih težav odkrije, zato je leta 1802 svojega zdravnika prosil, naj po njegovi smrti razišče in odkrije izvor bolezni. Vendar je zdravnik umrl kar 18 let pred skladateljem.

Tako so drugi zdravniki in raziskovalci vse od Beethovnove smrti skušali pojasniti vzroke za njegovo slabo zdravje. Raziskovanja so se lotili s prečesavanjem njegovih pisem, dnevnikov, zdravniških zapisov in naknadnimi obdukcijami njegovega trupla, ki so ga izkopali leta 1863 in kasneje še leta 1888. Ker je skladatelj v zadnjih letih življenja dvakrat zbolel za zlatenico, je večina sklepala, da je umrl zaradi ciroze jeter.

Tokratna raziskava pa je vzroke za Beethovnovo slabo zdravje začela iskati v osmih vzorcih skladateljevih las, ki jih je v zadnjih sedmih letih svojega življenja podaril nekaterim bližnjim. Nedavno so bili tudi del javnih in zasebnih zbirk po svetu.

Lasje Ludwiga van Beethovna
PROFIMEDIA

Prvo presenečenje je nastopilo že na začetku, ko so pri raziskavi ugotovili, da dva od osmih kodrov las sploh nista Beethovnova. Eden od preostalih vzorcev je bil preveč poškodovan, preostalih pet pa se je ujemalo s fizičnim opisom skladateljevega videza.

Genetska analiza je pojasnila izvor nekaterih njegovih zdravstvenih težav. Kot je dejal profesor z Inštituta Maxa Plancka Johannes Krause, ki je sodeloval pri raziskovanju genetskega materiala, niso mogli določiti dokončnih vzrokov za Beethovnovo izgubo sluha ali težave s prebavili, so pa odkrili “pomembne genetske dejavnike tveganja za bolezni jeter”. Kot je pojasnil Krause, so našli tudi dokaze, da je slavni umetnik zbolel za hepatitisom B. “Oboje skupaj je verjetno prispevalo k njegovi smrti,” je povedal za CNN.

Iz Beethovnovega dopisovanja s prijatelji je razvidno tudi, da je skladatelj redno užival večje količine alkohola. Prav to pa bi lahko v kombinaciji s hepatitisom B in genetskimi dejavniki tveganja za bolezni jeter privedlo do ciroze in smrti. So pa raziskovalci opozorili, da bi lahko prihodnje raziskave razkrile tudi vzroke za težave s sluhom in prebavo.

Raziskava Beethovnovega genetskega profila je pokazala še eno zanimivost. Ko so skladateljev DNK primerjali z DNK njegovih še živečih sorodnikov v Belgiji, so ugotovili neujemanje po očetovi strani rodbine. To pa bi lahko nakazalo na nezvestobo v družini van Beethoven in rojstvo nezakonskega otroka.

Avtorica: Ashley Strickland/CNN 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!